Skötsel

Instruktioner för skötsel och felsökning finns i första hand i manualen för ditt hjälpmedel. Har du tappat bort den manual du fick när hjälpmedlet skrevs ut, kan du kontakta din mottagning och få en ny. Många leverantörer har också manualer tillgängliga på sina webbsidor.

Här finns grundläggande instruktioner som gäller för många modeller. 

Skötsel av din öroninsats (proppen)

Insatsen bör rengöras regelbundet. Den avlägsnas då från själva hörapparaten och läggs i ett glas med ljummet vatten. Tillsätt några droppar diskmedel eller tvål och låt stå så ungefär en halvtimme. Eventuellt vax som sitter kvar kan tas bort med en mellanrumstandborste. Skölj sedan under kranen och torka sedan torrt. Till sist blåser man genom insatsens ljud- och ventilationskanal med munnen eller med en gummiblåsa. 

Ljudslangen som sammanbinder insatsen med hörapparaten behöver bytas ibland, om den blir hård och stel försämras ljudkvalitén. För att byta ljudslang tar man bort den gamla slangbiten och klipper en ny i samma längd. Ny ljudslang kan du få från oss. Om slangen sitter direkt ingjuten i insatsen kan du inte byta den själv, utan du får då vända dig till din mottagning. 

Skötsel av hörapparat med formgjuten insats (pdf)

Byte av ljudslang till öroninsatsen (proppen)

  1. Ta loss slangen från öroninsatsen och hörapparaten
  2. Klipp till en bit slang som är lite längre än den gamla
  3. Är slangen trång att sätta tillbaka? Tänj ut ändarna med en pennspets eller liknande
  4. Häng hörapparaten på plats bakom örat
  5. Klipp av slangen några millimeter över slangfästets mynning
  6. Montera ihop insatsen med hörapparaten.

Observera att en för kort ljudslang kan dra insatsen ur sitt läge i hörselgången (risk för rundgång). En ljudslang som är för lång kan istället göra att hörapparaten sitter löst på örat.

Byte och rengöring av tunn ljudslang och dome

Tunna ljudslangar är ihåliga och finns tillgängliga i olika standardlängder, längden visas med en liten siffermarkering. En tunn ljudslang kan monteras av från hörapparaten, vanligtvis genom att man skruvar på den. Längst ut på den tunna ljudslangen sitter en dome av silikon, även dessa finns i olika standard-storlekar.

Med hjälp av en renstråd bör man regelbundet rensa bort vax som kan fastna i slangen, även domen bör rensas. Ibland kan den tunna ljudslangen och/eller domen behöva bytas ut, de gamla slängs då.

Tunna ljudslangar och dome beställs direkt från det företag som tillverkar den aktuella hörapparatsmodellen, beställningsblanketter kan man få via via din mottagning.

Mottagningar

Byte av batteri   

  1. Öppna batterifacket och sätt in en nytt batteri i hållaren
  2. kontrollera att + tecknet på batterier placeras på samma sida som + tecknet på batterifacket
  3. Stäng därefter batterifacket ordentligt

Antal timmar som batterierna varar är beroende av vilken hörapparat man har. En stark hörapparat drar mer ström. Var noga med att stänga av hörapparaten och öppna batterifacket när du inte använder hörapparaten.
För att kontrollera om ett batteri fortfarande är aktivt, ställ hörapparaten i ett lyssningsläge där mikrofon är inkopplad. Kupa handen om hörapparaten. Då ska den tjuta. Det är inte säkert att du själv hör ljudet, be i så fall någon annan om hjälp. Du kan också använda en batteriprovare för att kontrollera batteriet.
Batterier kan till exempel köpas på Apoteket eller via Hörselskadades Riksförbund. Lämna tillbaka förbrukade batterier där du köpt dem eller lägg dem i behållare som är  avsedda för detta. 

Vaxfilter och domer är olika för olika fabrikat och modeller av hörapparat. Kontakta din audionommottagning för hjälp med att få rätt sort och beställningsblankett. Du beställer och bekostar sedan dessa själv direkt från hörapparatsleverantören.