Nya Axevalla Hästcentrum – för nytänkande i hästnäringen
Axevalla Hästcentrum förenar utbildning med utveckling och innovation. På den sju hektar stora anläggningen utbildas hästnäringens framtida generationer. Här ryms gymnasieskola, yrkesvux och yrkeshögskola där elever och studenter läser utbildningar som är anpassade efter näringen. Den nya anläggningen togs i bruk hösten 2024 och kommer att fungera som en testmiljö, ett kompetenscentrum för hästnäringen. Ny teknik testas, implementeras och utvärderas här med fokus på utfodring, säkerhet, djurvälfärd, energilösningar och hållbart arbetsliv. Näringen kan ta del av resultaten för att utveckla sina verksamheter. Här smälter erfarenhet, utbildning och forskning samman.
Lösdrifterna
I våra åtta lösdrifter går hästarna tillsammans och kan röra sig fritt mellan ligghall, foderbord och vatten. Lösdrift uppmuntrar hästars naturliga rörelsemönster. En mjuk rullningsyta och en grönyta med varierade växter bjuder in till rörelse och skugga.
Foderbord med foderrobot
Hjärtat i anläggningen är foderbord och foderrobot. Hit når hästarna från lösdriften. Roboten är programmerad att blanda foder för varje hästs individuella näringsbehov. Den utfodrar rätt grupp eller individ, rätt blandning, både på foderbord och i stall.
Mockningsrobot
Längs foderbordet går en skrapgång. Här sköts utgödsling av en mockningsrobot som skrapar bort träck och foderrester till skrapgångens ände för vidare transport till containern. Roboten kan arbeta självständigt eller på uppdrag av stallpersonalen.
Moderna lärmiljöer
I direktanslutning till undervisningsstallarna finns en modern skolmiljö med bibliotek, elevhälsa, klassrum och aktivitetssal. Skoldel och stall binds ihop med ett könsneutralt omklädningsrum med möjlighet till enskilt ombyte och dusch.
Arbetsmiljö i stall
Boxstallet inhyser förutom fin rymd och ett klassiskt svenskt snitt flera lösningar som sparar våra kroppar. Automatisk utgödsling minskar många tunga monotona lyft och genom utformningen av boxarna kan foderroboten sköta utfodringen.
Miljö och hållbarhet
Runt hagarna samlas avrunnet vatten i diken. Fosfor från träck och urin fångas i en fälla innan vattnet fortsätter till en damm och vidare ut i dagvattnet. Fosfor kan bli gödsel på åkrar. På grönytorna finns växter som gynnar biologisk mångfald.
Anläggningen
- Huvudbyggnad med expedition, bibliotek och lektionssalar
- Undervisningsstall
- Internatbyggnader
- Skrittmaskin
- Lösdrifter med ligghallar
- Boxstallet
- Foderbord med foderrobot
- Foderlada
- Karantänstall