Regionstyrelsen 28 mars

Uppdaterad:
Publicerad:

Regionstyrelsen beslutade på sitt sammanträde den 28 mars bland annat att föreslå regionfullmäktige att godkänna VGR:s årsredovisning för 2022, att utreda hur arbetskläder och arbetsskor kan erbjudas på ett mer jämställt sätt inom hela regionen, samt om sjukhusens underskott. Regionstyrelsen beslutade också att godkänna VGR:s patientsäkerhetsberättelse för 2022.

Västra Götalandsregionens årsredovisning 2022

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner VGR:s årsredovisning för 2022. Årsredovisningen beskriver vad VGR har åstadkommit under året, med koppling till regionfullmäktiges budgetmål och de gemensamma strategierna.

2022 har inneburit utmaningar för delar av hälso- och sjukvården. Framför allt har det varit svårt att hålla vårdplatser öppna, vilket har berott på en kombination av sjukfrånvaro, svårigheter att rekrytera och behålla personal samt ett högt inflöde av patienter med akuta vårdbehov.

Arbetet med att minska vårdköerna har fortsatt under året och resandet med kollektivtrafiken har ökat. Även kulturen har präglats av återhämtning, men publiksiffrorna är lägre än tidigare. 

Västra Götalandsregionen redovisar ett positivt resultat på 1 591 miljoner kronor. Resultatet ger en nödvändig förstärkning av ekonomin inför 2023.

Läs mer om årsredovisningen

Utredning om arbetskläder och arbetsskor till regionens anställda

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige utreder hur arbetskläder och arbetsskor kan erbjudas på ett mer jämställt sätt inom hela regionen. Utredningen ska inkludera både hälso- och sjukvårdspersonal samt personal inom serviceförvaltningar. Den ska redovisa vilka yrkesgrupper inom regionen som får arbetskläder och skor och om det skiljer sig inom dessa yrkesgrupper. Om olika yrkesgrupper hanteras olika ska utredningen också belysa hur dessa skillnader kan tas bort för att säkra att alla yrkesgrupper som har behov av arbetskläder och skor får tillgång till det.

Fortsatt fokus på patientsäkerhet

Regionstyrelsen har godkänt Västra Götalandsregionens patientsäkerhetsberättelse för 2022. Patientsäkerhetsberättelsen visar bland annat att pandemin och bristen på disponibla vårdplatser har präglat det övergripande patientsäkerhetsarbetet i regionen.

Samtidigt har samverkan och samarbetet ökat. Regionens hela kapacitet har kunnat användas bättre vilket förbättrade omhändertagandet av patienter framför allt under semesterperioden. Även samarbetet i frågor om patientsäkerhet mellan VGR och kommunerna har blivit bättre under pandemin vilket underlättar arbetet framöver.

Förvaltningarnas arbete har fokuserat på att ge en god och säker vård, men svårigheter att rekrytera och behålla medarbetare har påverkat arbetsmiljön negativt.

Patientsäkerhetsberättelsen visar att antalet Lex Maria-anmälningar och händelseanalyser är färre än tidigare år och är något som behöver följas och analyseras.

VGR:s arbete med patientsäkerhet behöver även fortsättningsvis fokusera på att minska vårdskador som går att undvika och att förstärka patientsäkerhetskulturen med samma huvudinriktning som tidigare.

Sjukhusens underskott 

Samtliga sjukhusstyrelser förutom NU-sjukvården redovisar ett negativt resultat för 2022. Enligt Västra Götalandsregionens (VGR:s) interna regelverk ska negativa resultat återställas inom tre år men med hänsyn till de stora ekonomiska utmaningar verksamheterna står inför väljer regionstyrelsen i stället att föreslå regionfullmäktige att delvis skriva av underskotten alternativt återställa eget kapital. Regionstyrelsen gör bedömningen att ett återställande av de negativa resultaten från 2022 tillsammans med de ekonomiska utmaningarna för 2023 skulle bli en allt för stor uppgift för sjukhusstyrelserna att klara av. Regionstyrelsen ställer i sitt beslut samtidigt krav på en strikt budgetdisciplin och att åtgärdsplanerna i samband med budget 2023 verkställs. Förslaget om avskrivning gäller med andra ord inte 2023.  Regionfullmäktige beslutar om avskrivningen senare i vår.

När det gäller 2023 beslutar regionstyrelsen att regiondirektören får i uppdrag att återrapportera den ekonomiska utvecklingen och vid behov komma med förslag till beslut för ytterligare åtgärder. Redovisningen ska löpande göras vid varje möte med ägarutskottet tills regionstyrelsen beslutar uppdraget för slutfört.

Alla beslut i korthet

Sammanträdets handlingar