Video
Om du ska använda video på VGR:s webbplatser finns en del saker att tänka på.
Vi använder tre videoplattformar i VGR. Till video räknas inte bara film och animeringar utan även inspelade föreläsningar som används i många olika sammanhang som webbinarier och utbildningar.
- VGRplayer för att publicera video på webben
- VGRlive som används för direktsändningar
- Microsoft Stream för medarbetare med Microsoft 365
Video ska vara tillgänglig
All video som VGR producerar från och med 23 september 2020 ska vara tillgänglighetsanpassad.
Det innebär:
- Video som publiceras på våra interna eller externa webbplatser ska ha undertexter.
- Video ska ha syntolkning om det behövs för att besökare som inte kan se ska kunna förstå videons innehåll.
- Direktsändningar som ska finnas kvar för andra att ta del av i efterhand räknas som förinspelad och omfattas av lagkraven. Dessa ska alltså textas utan onödigt dröjsmål.
Presentera gärna en sammanfattning av videons innehåll som text i direkt anslutning till videon.
Bädda in video
Video ska bäddas in på webbsidan för att videons kontext ska kunna beskrivas. Använd inte dela-länken i VGRPlayer för att länka till filmen, den funktionen är enbart en referenslänk under produktionsfasen.
Undantag för till exempel Youtube
I undantagsfall, om videon inte är publicerad i VGRplayer, kan du länka direkt till en video. På grund av oklarheter vad gäller andra plattformars hantering av personuppgifter (GDPR) ska inte filmer som är publicerade på till exempel Youtube och andra plattformar som ägs av företag med säte utanför EU bäddas in.
Att tänka på när du producerar video
Det underlättar om du redan i planeringsläget tar hänsyn till vad som gäller och vad du behöver förhålla dig till. Ett stöd för att undertexta filmen snabbare kan vara att du har ett manus som går att använda som grund för textningen.
Om du ser till att innehållet i din film går att förstå utan att man ser den, så behöver du ingen syntolkning. Testa genom att be någon spela upp filmen och blunda. Det ska då ändå gå att förstå innehållet.
Ett sätt att på ett ganska naturligt sätt berätta om vad som händer i filmen är det som kallas "verbalisering". Det är att som en del av filmens upplägg berätta vad som händer, och läsa upp vad som står på skyltar. Det kanske är enklast i en intervjufilm där det är naturligt att hälsa välkommen, berätta vad intervjun ska handla om och presentera gäster. Här kan radiodokumentärer vara något att ta inspiration av.
Verbalisering för att göra film och föreläsningar tillgängliga för fler
Läs mer
Syntolka videoinspelningar, från digg.se
Texta inspelad rörlig video, från digg.se
Om lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, från digg.se