Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dokument

Att publicera information i dokument på webben är alltid ett andrahandsval. Om en text lika gärna kan ligga direkt på en webbsida ska den göra det. Det ger en bättre tillgänglighet, bättre träffar i sökmotorer och  är enklare att läsa via mobilen. Men ibland behöver vi trots allt publicera dokument i pdf-format.

Tillgängliga dokument

Viktigt att komma ihåg är att lagkraven om tillgänglighet gäller även alla dokument som läggs ut på våra webbsidor.  

Digitala medier, Koncernkontoret har tagit fram en instruktion för att skapa tillgängliga PDF:er och worddokument

Använd tydliga dokumentnamn

Se till att dokument du länkar till har så tydliga filnamn att läsaren förstår vad dokumentet innehåller. Använd inte interna arbetsnamn som filnamn. Undvik att döpa dokument efter artikelnummer, diarienummer, blankettnummer eller liknande. Om artikel- eller blankettnumren är kända hos användarna bör de dock vara en del av filnamnet.

Fördjupande länkar från Vägledning för webbutveckling

Ge dokument filnamn som beskriver innehållet

Publicera i första hand dokument i html och skapa tillgängliga pdf:er

Dokument av bestående karaktär

På Västra Götalandsregionens webbplats ska alla dokument publiceras via SOFIA (eller motsvarande dokumenthanteringssystem, exempelvis Barium). Vi gör på det sättet för att kunna ha överblick över vad det är vi publicerar, och enkelt kunna byta ut och avpublicera dokument.

Politiska handlingar och protokoll

Alla politiska handlingar och protokoll hanteras genom Public 360, men presenteras via listningar i systemet OpenGov. Enskilda dokument kan också publiceras från SOFIA.

Publicera enstaka dokument

Publicera via SOFIA

Publicera allmän handling till webben i SOFIA manual

Så gör du en länk

Visa många dokument i en iFeed

Om du vill visa en stor mängd dokument är detta oftast enklast att göra genom att lägga dem i en dokumentlista, en så kallad iFeed. Du kan ge dokument i SOFIA metadata som söks ut och visas i en iFeed automatiskt när de upprättas via SOFIA.

Så gör du ett iFeedblock

Senast uppdaterad: 2021-11-15 09:06