Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skapa och skicka nyhetsbrev

1. Logga in med ditt lösenord på: 
https://www.campaign.episerver.net

2. Klicka på Smart Campaigns uppe till vänster under rubriken Campaigns.

4. Välj från vilken mapp/enhet mejlet ska skickas ifrån. Vi väljer Koncernkontoret:

 

5. Klicka på create och välj Empty draft. Vill man återanvända ett tidigare nyhetsbrev klickar man i listan på de tidigare mail som skickats. Men vi väljer Empty draft.

 

6. Klicka på Apply. Och dra ut boxen Recipients ut i det prickiga fältet till höger.

 

7. Välj mottagarlista genom att klicka en eller flera (i exemplet ovan ser du Testlist, Koncernkontoret internt, etcetera). När du valt mottagare är det dags att välja mall för mejlet.

Ta tag i mejl-knappen och dra in den på liknande sätt som du gjorde med Recipientsknappen.

 

8. Döp mejlet till exempelvis Message 1 och klicka Edit content.

 

Välj nu den mall du vill använda (gray, blue green eller red). Det finns en funktion att tidsinställa mejlet, du kan alltså skicka mejlet en viss tid ett speciellt datum. Denna box lägger man emellan mottagare och mail. Man kopplar mottagare och mejl genom att dra ett streck emellan boxarna. Mer om detta sist i manualen.

9. Klicka på Next uppe till höger när du markerat den mall du vill använda. Nu dyker malet upp i redigerbart läge.

Settings ändrar du alla grunderna i mejlet, bredd, padding och typsnitt med mera. Mallen är uppbyggd via settings och man bör inte ändra något här.

Pre-Headern används för att kunna klicka upp en webbversion av dokumentet, denna ska man inte heller röra.

headern ligger mallens huvud, det vill säga färg på logga/bakgrund, i detta fallet blå.

 

10. Klicka på Text/Image för att redigera text och bilder. Texteditorn och bildredigeraren  dyker upp till höger på skärmen och det är endast här man kan ändra. Viktigt är att trycka apply varje gång man gjort en ändring!

 

 

Här kan man ställa in bredd, ändra padding och bakgrundsfärg bild och text. Plus en massa andra funktioner.

Allt är ganska logiskt i den här menyn. Dock när man ska skriva rubriker eller ange nyhetskälla ovanför rubriker måste man ställa textmarkören i mitten av texten för att behålla det angivna formatet. Detta är en bugg, det är likadant i Episerver. Man för testa sig fram i de olika menyerna för att lära känna programmet.

Lägg alla bilder 600px breda för att fylla upp bredden i visningen för andra plattformar som till exempel iPads och mobiltelefoner. Har du två bilder bredvid varandra så får dt göra dessa lika stora i bredd och höjd för att få ett snyggt resultat. Tänk också på när du lägger in rubriker/ingresser/text att anpassa dessa så att det blir samma höjd, om de ligger bredvid varandra alltså.

 

11. Vill man ställa in tid och datum för mejlet att skickas gör man genom att dra en låda från menyn i editläge som heter Wait. Lägg denna emellan mottagare och mail och dra ett streck för att koppla ihop de tre boxarna. Dubbelklicka sen på "wait-boxen" för att ställa in tid att skicka. Spara och stäng.

Senast uppdaterad: 2019-01-14 17:41