Viktigt med fortsatt försiktighet vid akutmottagningarna

Uppdaterad:
Publicerad:

Även om samhällsrestriktionerna med anledning av pandemin har upphört har Skaraborgs Sjukhus fortsatt skyldighet att förhindra smittspridning av infektionssjukdomar, däribland covid-19. Därför är det fortsatt försiktighet inom sjukvården som gäller.

-Detta är särskilt viktigt på en akutmottagning där patienter med infektionssymtom vistas i samma lokaler som sköra och infektionskänsliga patienter som äldre, små barn, de med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar. Därför kommer vi fortsatt ha vissa regler vid besök hos akutmottagningarna i Skövde och Lidköping, säger Hans Hallén, verksamhetschef M4.

För att säkert kunna ta emot patienter på akutmottagningarna behöver alla hjälpas åt och vara beredda på följande:

  • Patienter med hög risk för att sprida smitta av något slag tas emot utanför akuten. De väntar inte i väntrummet. Men observera att det alltid kan finnas smittade patienter i väntrummet.
  • Den som vistas på akuten kan uppmanas att bära munskydd beroende på symtom och smittspridningen i samhället.

-För att undvika trängsel i våra lokaler behöver vi fortsatt begränsa medföljande närstående. Regeln är att vuxna som klarar sig själva kommer in själva på akuten. Barn och de som är i behov av stöd eller ledsagare får ta med sig en närstående. Undantag görs för patienter som är kritiskt sjuka, säger Hans Hallén.

Besökare till akutmottagningen behöver själva tänka på följande:

  • Patient som har blivit uppmanad att bära munskydd ska ta på dig detta innan den går in i väntrummet och behålla det på så länge hen befinner dig på akuten, eller till dess patienten blir uppmanad att ta av sig det.
  • Sprita händerna innan du går in i väntrummet och vid behov under tiden du är på akuten.
  • Håll avstånd från andra och sitt kvar på din plats så mycket som möjligt.

-Vi arbetar med detta tillsammans med patienter och närstående varje dag för att alla tryggt ska kunna vistas på akuten, säger Hans Hallén.