Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Viktigt med fortsatt försiktighet vid akutmottagningarna

Även om samhällsrestriktionerna med anledning av pandemin har upphört har Skaraborgs Sjukhus fortsatt skyldighet att förhindra smittspridning av infektionssjukdomar, däribland covid-19. Därför är det fortsatt försiktighet inom sjukvården som gäller.

-Detta är särskilt viktigt på en akutmottagning där patienter med infektionssymtom vistas i samma lokaler som sköra och infektionskänsliga patienter som äldre, små barn, de med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar. Därför kommer vi fortsatt ha vissa regler vid besök hos akutmottagningarna i Skövde och Lidköping, säger Hans Hallén, verksamhetschef M4.

För att säkert kunna ta emot patienter på akutmottagningarna behöver alla hjälpas åt och vara beredda på följande:

  • Patienter med hög risk för att sprida smitta av något slag tas emot utanför akuten. De väntar inte i väntrummet. Men observera att det alltid kan finnas smittade patienter i väntrummet.
  • Den som vistas på akuten kan uppmanas att bära munskydd beroende på symtom och smittspridningen i samhället.

-För att undvika trängsel i våra lokaler behöver vi fortsatt begränsa medföljande närstående. Regeln är att vuxna som klarar sig själva kommer in själva på akuten. Barn och de som är i behov av stöd eller ledsagare får ta med sig en närstående. Undantag görs för patienter som är kritiskt sjuka, säger Hans Hallén.

Besökare till akutmottagningen behöver själva tänka på följande:

  • Patient som har blivit uppmanad att bära munskydd ska ta på dig detta innan den går in i väntrummet och behålla det på så länge hen befinner dig på akuten, eller till dess patienten blir uppmanad att ta av sig det.
  • Sprita händerna innan du går in i väntrummet och vid behov under tiden du är på akuten.
  • Håll avstånd från andra och sitt kvar på din plats så mycket som möjligt.

-Vi arbetar med detta tillsammans med patienter och närstående varje dag för att alla tryggt ska kunna vistas på akuten, säger Hans Hallén.


Senast uppdaterad: 2021-10-01 13:52