Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utvecklingspriset 2021 till "MOP Lidköping"

Publicerad:

Per Jolbäck, Christina Karlsson och Zoltan Holdos fick ta emot Skaraborgs Sjukhus Utvecklingspris 2021. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Skaraborgs Sjukhus Utvecklingspris 2021 går till verksamhetsområde Ortopedi och utvecklingen av mottagningsoperationer vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping.

-De har med små medel genomfört stora förbättringar med bibehållen patientsäkerhet. Ett väldigt viktigt utvecklingsarbete för hela vår organisation, säger tillförordnade sjukhusdirektören Stellan Ahlström.

Sju nominerade tävlingsbidrag av högsta kvalitet presenterades under Skaraborgs Sjukhus (SkaS) Utvecklingsdag och juryn ställdes inför en delikat uppgift när den skulle utse en vinnare. Strax efter klockan tolv på fredagen kom beskedet att årets mottagare av förstapriset alltså är K4, verksamhetsområde ortopedi. Deras utvecklingsarbete har resulterat i att det numera utförs många dagkirurgiska ingrepp på ortopedmottagningen vid SkaS Lidköping istället för på operationsavdelningen. En vinst för patienterna, eftersom väntetiderna minskar, och en vinst för hela SkaS, eftersom det både sparar mycket tid och pengar.

-Det känns härligt och ett stort tack för att vi får det här priset, säger undersköterskan Christina Karlsson, som fanns på plats tillsammans med undersköterskan Zoltan Holdos och sjuksköterskan Per Jolbäck.

Juryns motivering till förstapriset lyder:

”2021-års vinnare av Skaraborgs Sjukhus utvecklingspris har visat på möjligheten att med små medel genomföra en stor förändring. Förbättringsarbetet har skett med ett vårdkedjeorienterat arbetssätt och med dokumenterad nytta för patienterna. Genom ett långsiktigt och hållbart tvärprofessionellt /tvärfunktionellt processarbete har patienterna fått dokumenterat bättre tillgång till vård, med bibehållen säkerhet och kvalitet samt hög patienttillfredsställelse – ”kanoners” som flera patienter uttryckt det. Därutöver är arbetet ett utmärkt exempel på uppgiftsväxling, som dessutom frigjort operationsutrymme för andra patientkategorier.”

Vinnarna fick, förutom blommor och diplom, en check på 50 000 kronor, som ska användas till nya förbättringar. Andrapristagare blev Logopedimottagningen, för sitt arbete Barn med språkstörning – stöd från logopeden, som fick ta emot 25 000 kronor. Tredje pris gick till Förlossningen, för ökad kunskap och strukturerat arbetssätt kring förlossningsbristningar, som fick 10 000 kronor. Övriga nominerade uppmärksammades också med delad fjärdeplats.

-Jag är jättestolt över det fantastiska engagemang som finns vid SkaS för att åstadkomma ständiga förbättringar. Medarbetare som tar sig an detta, i stort och i smått, är så oerhört betydelsefulla och det är viktigt för oss att ta tillvara den kraften i vårt arbete framåt, säger Stellan Ahlström.

Han fick medhåll av utvecklingschef Svante Lifvergren och kvalitetschef Susanne Gustavsson:

-Det är bara att tacka för allt fint och värdefullt utvecklingsarbete som ständigt pågår inom vår verksamhet. Vi vill att entusiasmen håller i sig och ser fram emot nya bidrag nästa år.

Juryn som utsåg vinnaren av Utvecklingspriset bestod av utvecklingschef Svante Lifvergren, kvalitetschef Susanne Gustavsson, chefsjuksköterska Mikaela Ridelberg och chefläkare Christer Printz.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-11-26 14:03