Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppmaning till pollenallergiker - börja medicinera nu

Publicerad:
Pollenhänge
Pollensäsongen är igång.

Du som är pollenallergiker, glöm inte att ta din allergimedicin!

Nu har pollensäsongen kommit igång. För en del allergiker kan det uppstå oro och osäkerhet om symptomen beror på allergi eller coronaviruset.

Vanliga symptom på pollenallergi är kliande, rinnande, röda ögon samt kliande, rinnande, täppt näsa med nysningar. Till skillnad från vanlig förkylning, influensa och coronavirus brukar man dock inte få halsont och feber vid allergi.

För vissa allergiker triggar pollensäsongen igång astma, vilket innebär besvärlig hosta och andningsbesvär.

Ett bra tips till alla pollenallergiker är att starta behandling i tid! Vid al-, hassel- och björkallergi bör man starta nu, om man inte redan har gjort det. Gräspollenallergi brukar inte börja förrän i maj månad men det kan vara klokt att börja lite tidigare ändå.

Behandlingen kan variera beroende på graden av symptom man har men en allergitablett om dagen brukar vara första åtgärden och eventuellt kortisonnässpray och/eller allergiögondroppar. Dessa läkemedel finns att köpa receptfritt.

Vid samtidig astma är det viktigt att man använder sina inhalationsläkemedel såsom läkaren ordinerat och vid eventuell försämring tar kontakt med sin vårdgivare om ytterligare råd.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-03-19 14:31