STYRELSEMÖTE: Nödvändiga förändringar för ekonomisk balans

Publicerad:

En stor utmaning för Skaraborgs Sjukhus kommande år är att genomföra nödvändiga förändringar för en förbättrad tillgänglighet och en verksamhet i balans samtidigt som det råder brist på flertalet kompetenser, hög sjukfrånvaro och personalomsättning.

Bedömningen inför 2023 är en ekonomisk obalans om cirka -350 miljoner kronor, där den ingående obalansen på -165 miljoner kronor bedöms öka till följd av en betydligt större kostnadsökning jämfört med tilldelad intäktsökning. Främsta orsakerna är kraftigt höjda sociala avgifter, ökade priser på grund av en hög inflation samt ökade driftskostnader till följd av investeringar i nya lokaler då hela ASP-projektet ska vara färdigställt under 2023. I ASP-projektet ingår det nya psykiatrihuset för slutenvård i Skövde, en helt ny akutmottagning och ny operations- och intensivvårdsavdelning i Skövde som färdigställs hösten 2023.

Kravet på en verksamhet i balans är långsiktig men åtgärder för att få en verksamhet i balans påbörjas nu. Åtgärder för verksamhet i balans finns framtagen för beslut av sjukhusstyrelsen. Åtgärderna delas in i förändringar som verksamheten kan genomföra i det ständiga förbättringsarbetet eller med hjälp av sjukhusgemensamt kraftsamlingsområde samt förändringar som kräver beslut av sjukhusstyrelsen. De senare förändringskraven handlar om utbuds- och/eller strukturella förändringar.

Sjukhuset har ändliga resurser vilket innebär att dagens problem inte går att lösa med gårdagens arbetssätt och struktur. Inför åtgärdsarbetet har en riskanalys genomförts utifrån ett SkaS med fortsatt verksamhet i obalans. De risker som framkom ska tas i beaktande vid jämförelse med de alternativa strukturförändringar som krävs för en verksamhet i balans. Prioriterat arbete inom SkaS är förändrings- och utvecklingsarbete med fokus på:

  • Produktion- och kapacitetsstyrning
  • Schemaläggning, bemanning och arbetsmiljö
  • Arbete med en rationell vårdstruktur inom verksamhetsområdena och för SkaS som helhet
  • Patientsäkerhets- och förbättringsarbete inom ramen för verksamhet i balans

Ovanstående arbete fokuserar på en ökad produktivitet, men för att säkerställa att SkaS bedriver en effektiv hälso- och sjukvård sker även uppföljning av kvalitet med strävan om en ännu bättre vård. Det handlar om att följa resultatindikatorer för god vård som speglar de fem kvalitetsområdena:

  • Kunskapsbaserad och ändamålsenlig
  • Säker
  • Patientfokuserad
  • Jämlik
  • Hälso- och sjukvård i rimlig tid

- Sjukhusen drabbas tyvärr liksom hela samhället av det ökade kostnadsläget. Styrelsen var inte enig i hur denna sittuation skall lösas. Nu måste vi se långsiktigt så att vi inte löser utmaningarna med kortsiktiga lösningar. Hur kostnadssituationen löses mer konkret kommer att hanteras på kommande styrelsemöten, säger sjukhusstyrelsens ordförande, Pär Johnson.

Fastställd investeringsplan

Skaraborgs Sjukhus investeringsbudget 2023 utgår från behov av utrustning utifrån framtagna utbytesplaner samt behov av mindre så kallade verksamhetsstyrda fastighetsinvesteringar i sjukhusets lokaler. Planen omfattar även planerade behov av nyinvesteringar samt en reservering för haverier och andra oförutsedda investeringsbehov som kan uppstå under verksamhetsåret. Investeringsnivån på totalt 320 miljoner kronor för verksamhetsstyrda utrustningsinvesteringar och 27 miljoner kronor för verksamhetsstyrda fastighetsinvesteringar är inom ramen för regionstyrelsens beslut om fördelning av låneramar för investeringar 2023.

-En viktig del av hela Skaraborgs Sjukhus verksamhet. Det måste finnas utrymme för nya investeringar och medel för att ersätta utrustning, säger sjukhusstyrelsens ordförande, Pär Johnson.

Samverkan för god och nära vård

Östa hälso- och sjukvårdsnämnden beviljar Skaraborgs Sjukhus medel för en strategtjänst för att underlätta den interna samordningen och samverkan med vårdgrannar för att uppnå en sammanhållen vård i enlighet med intensionerna i Färdplan – länsgemensam strategi för god och nära vård. Det krävs struktur och resurs som samordnar gränssnitten för att uppnå intentionerna i färdplanen. Den sammanlagda ersättningen till Skaraborgs Sjukhus uppgår till 1 500 000 kronor för 2023.

-Ett bra initiativ. Samordning och samverkan är viktigt för att vården ska nå de mål som har satts upp, säger styrelseordförande Pär Johnson.

Medel för ”Tidig upptäckt och tidig insats”

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beviljar styrelsen för Skaraborgs Sjukhus medel för att ansvara för och att leda och fortsatt utveckla både arbetssätt och arbetsform om ”Tidig upptäckt och tidig insats” i samverkan med övriga parter som arbetar och verkar inom ramen för barnhälsovårdprogrammet. Småbarnsteam är en arbetsform för samverkan som innebär ett annat samarbete än de redan etablerade samverkansstrukturerna. Tanken är att förenkla för barnet med familj, men också för professionen, genom mer nära och sammanhållna arbetssätt. Ambition är att arbetet fortsätter fram tills att samtliga barnavårdscentraler på vårdcentralerna i Skaraborg har tillgång till ett småbarnsteam, uppskattningsvis fram till 2024/2025. Den sammanlagda ersättningen till Skaraborgs Sjukhus uppgår till 1 500 000 kronor för 2023.

-Barnen är det viktigaste vi har och ju mer vården kan göra för att underlätta för och hjälpa barnen och deras närstående desto bättre, säger Pär Johnson, styrelseordförande Skaraborgs Sjukhus.

Måltidsleverans på nytt sätt

Regionservice har gjort en analys som visar att det finns flera fördelar med att gå över till ett annat matleveranssystem till vårdavdelningar vid Skaraborgs Sjukhus. SkaS har sedan ett flertal år tillbaka haft måltidsleverans enligt ”cook- and chill. På andra sjukhusförvaltningar har man ett bricksystem som innebär att man tillagar maten så att den är klar i samband med att den skall serveras.

Det finns dock flera fördelar med att förändra leveransmetod: mer nöjda patienter, en VGR- gemensam meny, inget behov av investering i nya uppvärmningsvagnar, inget behov av uppställningsyta för vagnar i anslutning till avdelning, lägre svinn vilket delvis kan bero på att beställning kan göras två timmar innan leverans vilket är en stor förändring från idag då beställs oftast görs natten innan leverans.

- Det här är ett intressant förslag om förändrad leveransmetod för måltider till vårdavdelningarna vid Skas Skövde. Därför godkänner vi i styrelsen för Skaraborgs sjukhus fortsatt utredning, säger ordförande Pär Johnson.

Jämlikt vårdutbud för barn och unga

Koncernkontoret har på uppdrag av omställnings- och samordningsberedningen gjort en genomlysning av barnlogopedin i Västra Götalandsregionen. Uppdraget inkluderas även i omställningens barnuppdrag. Anledningen var att kötider till utredning och behandlingsinsats har accelererat de senaste åren och att tillgången till logopediska utredningar och behandlingsinsatser inte erbjuds jämlikt i regionen.

Skaraborgs Sjukhus ställer sig bakom utredningens förslag för att skapa förutsättningar för en nära vård till barn och unga. Detta innehåller, bland annat, förslag om ett jämlikt vårdutbud, tidiga insatser, att barnet ska få tillgång till tidiga och hälsofrämjande insatser och åtgärder och samordnade digitala insatser.

-Det är värdefullt om detta kan leda till att kötiderna minskar och att barnen får tidigare behandlingsinsatser, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Fastställd internkontrollplan 2023

Enligt beslut av regionfullmäktige ska styrelser och nämnder varje år fastställa plan för intern kontroll. Till grund för internkontrollplanen ligger en riskanalys, där styrelseledamöter tillsammans med personalföreträdare deltagit. I riskanalysen identifierades risker med koppling till styrelsens arbete och ansvar. Riskerna graderades utifrån konsekvens och sannolikhet för inträffande. De allvarligaste riskerna är omhändertagna i föreslagen internkontrollplan. Till exempel risker som berör ekonomi, kompetensbehov, samverkan med andra parter och säkerhet och trygghet för medarbetare och styrelsemedlemmar. Internkontrollplanen redovisar hur Skaraborgs Sjukhus styrelse avser att följa upp och kontrollera att identifierade risker elimineras, minskas och/eller bevakas.

Styrelsen fastställer en justerad internkontrollplan och ger sjukhusdirektören i uppdrag att ta fram och genomföra åtgärder för identifierade riskområden i internkontrollplanen.

-Bra att detta finns på plats och att mycket av det här viktiga arbetet redan är omhändertaget, säger styrelseordförande Pär Johnson.

Uppdaterad handlingsplan för samverkan

Styrelsen bestämde den 21 mars 2022 att stötta sjukhusledningens arbete med kraftsamlingsområden genom att lägga till ett eget kraftsamlingsområde som berör samverkan. Inom kraftsamlingsområdet Samverkan arbetar styrelsen med att se över sina olika samverkanskanaler samt att ta fram aktiviteter som ska underlätta och stötta sjukhusledningens arbete med kraftsamling. Styrelsen antog den 29 september 2022 en handlingsplan till kraftsamlingsområde Samverkan. Handlingsplanen uppdaterades av styrelsen den 27 oktober 2022 och har åter uppdaterats till handlingsplan 3.0.

-Vi vill verkligen bidra till både ökad och utvecklad samverkan och att sjukhusledningen känner att styrelsen finns där som stöd till verksamheten, säger Pär Johnson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Medel till förstärkt yrkesintroduktion

Personalutskottet (PU) tillför medel till förstärkt yrkesintroduktion eller kompetensutvecklingsinsatser för undersköterskor, barnsköterskor och skötare riktade mot de regionala utbildningsmodellerna, utbildning till gipstekniker vid högskola/universitet samt de prioriterade yrkeshögskoleutbildningarna. Skaraborgs Sjukhus har tilldelats 4 098 049 kronor för 2023.

Fördelning av PU:s medel Skaraborgs Sjukhus 2023:

Förstärkt yrkesintroduktion och kompetensutveckling för undersköterskor, barnsköterskor och skötare. Utbildningsbefattningar för undersköterskor inom de prioriterade yrkeshögskoleutbildningarna: ambulanssjukvård, akutsjukvård, barn- och ungdomssjukvård, psykiatri gerontologi, geriatrik, demens och rehabilitering, anestesi, operation, intensivvård, neurologi, steriltekniker, gipstekniker vid högskola/universitet.

-Det är glädjande att medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus får möjlighet till förstärkt introduktion i yrket och en chans till kompetensutveckling i form av utbildningsbefattningar, säger Pär Johnson, styrelseordförande Skaraborgs Sjukhus.

Fler inom vården får möjlighet till utbildningsbefattningar

Personalutskottet (PU) tillför medel för utbildningsbefattningar för sjuksköterskor och barnmorskor inom VGR. Skaraborgs Sjukhus har tilldelats 9,7 miljoner för 2023.

Skaraborgs Sjukhus fördelar hälften av PU:s medel i enlighet med PU:s prioriterade specialistinriktningar: anestesisjukvård, barnmorska, hälso- och sjukvård för barn och ungdom, intensivvård, medicinsk vård, operationssjukvård, psykiatrisk vård, vård av äldre.

Resterande medel fördelas enligt Skaraborgs Sjukhus egen prioritering: akutsjukvård, ambulanssjukvård, anestesisjukvård, barnmorska, hjärtsjukvård, hälso- och sjukvård för barn och ungdom, intensivvård, kirurgisk vård, medicinsk vård, onkologisk vård, operationssjukvård, ortoptist, psykiatrisk vård, röntgensjuksköterska, vård av äldre.

-Det är både viktigt och roligt att det fortsatt finns utrymme för utbildningsbefattningar, säger sjukhusstyrelsens ordförande, Pär Johnson.

Plan för kompetensförsörjning 2023

Varje år tar Västra Götalandsregionen fram en regiongemensam plan för kompetensförsörjning. Planen beskriver tillgången på arbetskraft och ger en framtidsprognos på 5–8 års sikt. Planen är ett av de personalpolitiska underlag som ligger till grund för regiongemensamma prioriterade insatser och aktiviteter för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Den regionsgemensamma planen utgör tillsammans med kompetensförsörjningsplanen för Skaraborgs Sjukhus (SkaS) riktningen för kompetensförsörjningsarbetet.

-Syftet med kompetensförsörjningsplanen är att identifiera var det saknas kompetens samt vilka insatser som behövs för att säkra framtida kompetensförsörjning, säger styrelseordförande Pär Johnson.

Handlingsplan för ökad patientsäkerhet

Handlingsplanen för ökad patientsäkerhet för SkaS 2023–2024 baseras på Västra Götalandsregionens handlingsplan, som i sin tur utgår från den nationella patientsäkerhetsplanen, och beskriver de sjukhusövergripande aktiviteter som planeras för genomförande under de två åren, vilka mål som satts och indikatorer för uppföljning. Handlingsplanen är avsedd att vara en handbok för verksamheternas patientsäkerhetsarbete.

-Vi kan aldrig göra för mycket för våra patienter, så patientsäkerhetsarbetet är en grundsten i hela Skaraborgs Sjukhus verksamhet, säger Pär Johnson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.