STUDIE: Patientsäkert att operera på mottagning

Publicerad:

Det är lika patientsäkert att utföra operationer av karpaltunnelsyndrom på mottagning med undersköterskor som assistenter som i en fullt utrustad operationssal. Det visar en studie som ortopedläkare Petter Skarbäck genomfört vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping.

- Alla patienter behöver inte opereras på en operationsavdelning utan de resurserna som finns där kan nyttjas till de ingrepp som fodrar operationsavdelningens resurser, säger Petter Skarbäck.

Standardoperationen för karpaltunnelsyndrom – ett ingrepp i handen – innebär låg risk för komplikationer och infektioner. Därför gjordes bedömningen att detta skulle kunna göras på mottagningen i Lidköping, vilket också skedde med start i april 2019. Där utförs ingreppet i ett rum på mottagningen med två undersköterskor som assistenter.

-Mitt ST-arbete handlade om komplikationer efter operation av karpaltunnelsyndrom och jämförde operationer utförda på operationsavdelningen och på mottagningen. Det arbetet ville jag följa upp, säger Petter Skarbäck.

Det gjorde han genom att plocka ut data från alla ingrepp som utförts på mottagningen och jämförde med en kontrollgrupp som bestod av ingrepp utförda på operationsavdelningen.

-Jag kunde inte hitta någon infektion eller andra intraoperativa komplikationer bland ingreppen utförda på mottagningen, säger Petter Skarbäck.

Vad drar du för slutsats av detta?

-Att det går att operera patienter med karpaltunnelsyndrom på ett säkert sätt såväl på mottagningen med undersköterskor som assistenter som i en operationssal.

Vad innebär det för patienterna och Skaraborgs Sjukhus?

-Att vård kan erbjudas fler patienter och kostnader för köpt vård kan minskas, säger Petter Skarbäck.