ST-läkare prisades vid internationell kongress

Uppdaterad:
Publicerad:

Vi gratulerar ST-läkare Fredrik Möller Billig som belönats med ett pris för en abstract om en forskningsstudie.

Du deltog vid årets europeiska urologikongress. Var hölls kongressen och vad innehöll den?

EAU(European Association of Urology) 2023 – Den årliga europeiska urologikongressen hölls i år i Milano, 10-13 mars.

Det gick bra för dig också. Berätta, vad hände?

Under kongressen presenterade jag ett abstract, en sammanfattning av en forskningsstudie, och fick tredje pris för bästa abstract av ST-läkare.

Jag är ST-läkare i Skövde inom urologi och doktorand vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, ansluten till en forskargrupp som forskar om screening av prostatacancer, den så kallade  Göteborg 2-studien. Göteborg 2-studiens huvudsyfte är att undersöka om överdiagnostiken av ofarliga tumören kan minskas i återkommande screening, samtidigt som de potentiellt farliga tumörerna upptäcks. Detta genom att kombinera PSA-prov med magnetkameraundersökning för att därefter kunna ta vävnadsprover från de tumörmisstänkta områdena i prostatan. Studien startade 2015 och man har bjudit in cirka 62 000 män mellan 50-60 år.

Vad betyder det att få ett sådant pris?

Det är väldigt hedersamt att få pris för vårt arbete och motiverar mig att fortsätta forskningen inom detta viktiga område.

Vad handlade din ”abstract”?

I vår studie undersökte vi män som har ”normalt” PSA-värde, mellan 1.8-3 ng/mL, inom screeningsstudien. Männen fick lämna PSA-prov och därefter genomgå magnetkameraundersökning av prostatan. Riktade vävnadsprover togs från prostatan på de män som hade tumörmisstänkta förändringar i prostatan. Våra resultat visar ett det finns ett antal potentiellt farliga tumörer hos män med normalt PSA.

Vi kommer i framtida studier undersöka betydelsen av ett sänkt PSA-gränsvärde vid screening av prostatacancer och om det påverkar chansen till bot och överlevnad hos män.

Varför tror du att juryn fastnade för ditt arbete?

Förhoppningsvis kan de resultat jag presenterade vara ytterligare en pusselbit för att utforma ett framtida nationellt screeningprogram i Sverige och Europa. EU har nyligen tagit beslut om att undersöka och starta upp pilotprojekt för nationell screening i Europa. I Sverige är vi i framkant och sedan lång tid tillbaka bedrivs det forskning inom detta viktiga område.