Skövde centrum när svensk förlossningspersonal lär sig samarbeta i akuta situationer

Publicerad:

Emelie Ottosson, processchef, kvinnosjukvården SkaS.

10–11 oktober genomförs den 50:e svenska ALSO-kursen, Advanced Life Support in Obstetrics, i Regionens Hus i Skövde. Skövde är huvudort i Sverige för detta internationella koncept, där läkare och barnmorskor i mer än 50 länder över hela världen har utbildats i multidisciplinärt omhändertagande i de akuta situationer som kan uppstå i samband med graviditet och förlossning.

Samtliga förlossningskliniker i Sverige har genom åren skickat deltagare till kursen och nu har mer än 1 100 barnmorskor och läkare genomgått kursen. Under de två intensiva kursdagarna genomförs scenarioträning, falldiskussioner och föreläsningar. Fokus ligger på patientsäkerhet, teamträning, kommunikation och manuella obstetriska handgrepp.

Viktigt med gemensam målbild

Vi fick en pratstund med Emelie Ottosson, processchef inom kvinnosjukvården vid Skaraborgs Sjukhus och ansvarig för ALSO i Sverige, som förklarar utbildningens betydelse.

Vad är det rent konkret som läkare och barnmorskor lär sig genom ALSO? Ge gärna ett par exempel.

-Att på ett systematiskt vis samarbeta i olika akuta situationer. Att det är viktigt att ha en gemensam målbild för vad som ska ske eftersom det i vårdsituationer är helt osannolikt att exakt samma vårdteam kommer att jobba ihop fler gånger.

-Att systematisk arbeta vid till exempel sugklockeförlossning, skulderdystoci, när barnets skuldror fastnar i förlossningskanalen, och sätesförlossning. Det gör man genom att använda olika minnesramsor, såsom HELPER4 (se faktaruta).

Finslipar handgrepp

-Deltagarna får även öva praktiskt och finslipa sina handgrepp under tät handledning av våra erfarna instruktörer så att handgreppen blir helt rätt. Att förbättra sina praktiska handgrepp minskar risken för att modern eller barnet ska skadas vid förlossningen.

-Du får förbättrad kunskap även i andra, ovanliga tillstånd under graviditeten då vi har falldiskussioner. Det gäller till exempel hjärtstopp hos gravid, eklampsi (graviditetskramper) och allvarlig blödning innan och efter förlossningen.

Varför är det viktigt att läkare och barnmorskor går den här kursen?

-Att hålla sig uppdaterad och utveckla sig är en viktig del för att förbättra vården för våra patienter och minska riskerna under graviditet och förlossning. Att ha en gemensam målbild för hur olika ovanliga, akuta tillstånd ska handläggas är mycket viktigt för att förbättra vården. Genom att alla går samma kurs används ett gemensamt språk i hela landet och vi kan samarbeta bättre i de olika vårdteam som uppstår kring en patient och i de akuta situationer som uppstår.

Minska riskerna

Vilket värde har det för födande kvinnor att förlossningspersonalen har genomgått ALSO?

-Att förbättra patientsäkerheten är mycket viktigt för patienten. Vårt mål är att minska riskerna som är förenade med graviditet, förlossning och puerperium, den närmaste tiden efter förlossningen. Om alla arbetar systematisk och evidensbaserat med ett gemensamt språk och god kommunikation både inom vårdteamet och med patienten och hennes partner enligt ALSOs metodik kommer vårdskadorna att minska och patienterna får en bättre vård.

Vilken betydelse har det att just Skövde är en av centralorterna för utbildningen?

-Att ALSO ligger i Skövde sätter förlossningskliniken här på kartan. Att mer än 1 100 läkare och barnmorskor varit här på utbildning gör att väldigt många inom svensk förlossningsvård har en relation till kliniken här. Det gör också att vi upprätthåller en mycket god kompetens på kliniken när det gäller patientsäkerhetsarbete i de akuta situationer som uppkommer under graviditet och förlossning. Vi får också förstahandsinformation om vad som pågår på de stora förlossningsklinikerna i Danmark och Norge och kan dra lärdom av deras arbete när det gäller att utveckla förlossningsvården här.

Spännande erfarenheter på Grönland

På vilket sätt har ALSO utvecklats genom åren?

-Manualen revideras med jämna mellanrum. 2020 kom den senaste upplagan som är den nionde. De olika stationerna och föreläsningarna utvecklas också fortlöpande. Till exempel har vi nyligen tagit bort stationen neonatal återupplivning då det nu finns en särskild utbildning för det som ges i annan regi.

Hur står sig svensk förlossningsvård internationellt?

-I maj fick jag möjlighet att vara med mina danska instruktörskollegor och hålla en kurs på Grönland, i Nuuk. Det gav lite perspektiv på skillnaden i förlossningsvård och avstånd mellan olika länder och regioner. Våra patienter kan ibland tycka att det är långt mellan orterna i Skaraborg. På Grönland finns det inte ens vägar mellan orterna, avstånden är extrema och vädret gör att man aldrig vet om flyget kan lyfta eller inte. Den erfarenheten är spännande att ha med sig när man diskuterar svensk förlossningsvård.

FAKTA - HELPER4

HELPER4 används vid skulderdystoci som är en ovanlig komplikation vid förlossning där barnets huvud förs fram, men där barnets ena skuldra kilar in sig vid moderns blygdben så att barnet inte kan komma ut utan extra assistans. Det finns risk för nervskador i armen och även hjärnskador hos barnet om man handlägger situationen felaktigt. Det handlar om några få minuter innan situationen är livshotande för barnet. Att då ha en ramsa som gör att man kommer ihåg alla steg och arbetar systematisk är mycket viktigt för ett effektivt samarbete och för att barnet snabbt ska kunna förlösas på ett säkert sätt.

  • H = Help (larma så att du får hjälp av mer personal).
  • E = Evaluate and Explain (gör en bedömning, är det verkligen en skulderdystoci? Förklara för alla på förlossningssalen, inklusive patienten och hennes partner, att det föreligger en skulderdystoci och vad det innebär).
  • L = Legs (Mc Roberts manöver, patientens ben lyfts upp mot patientens mage för att öka bäckenets diameter och ge mer plats för barnet).
  • P = Pressure (tryck med händerna på patientens mage ovan blygdbenet för att försöka trycka runt barnets skuldra så att det glider under moderns blygdben).
  • E = Enter +/- Episiotomy (för in ena handen i förlossningskanalen, eventuellt måste man göra ett klipp, en episiotomi, först).
  • R4= Remove, Rotate, Roll, Repeat (olika handgrepp som läkaren eller barnmorskan gör inne i förlossningskanalen (slidan) där Remove innebär att man försöker förlösa barnets bakre arm för att minska skulderomfånget hos barnet, Rotate innebär att man med fingrarna på barnets skuldror försöker trycka runt barnet, skruva det runt, Roll innebär att man hjälper kvinnan att ställa sig på alla fyra i sängen då det ökar bäckenets diameter, Repeat innebär att man börjar om från början igen).