SkaS-medarbetare bakom studie med internationell spridning

Uppdaterad:
Publicerad:

Vi gratulerar de båda forskarna och medarbetarna vid Skaraborgs Sjukhus Björn Peters, överläkare njurmedicin och sjuksköterskan Åsa Nilsson. De är båda medförfattare till artikeln "A urinary peptidomic profile predicts outcome in SARS-CoV-2-infected patients", som publicerats i EClinicalMedicine som ges ut av ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

Vad handlar artikeln om?

Artikeln handlar om vår studie där vi utvecklade ett urintest som kunde med hög säkerhet prognosticera om patienten kommer att få ett svårt förlopp av Covid-19 redan vid diagnosställning. Testet är redan tillgängligt och används bland annat i Tyskland och är under prövning även i USA nu.

Hur kom det sig att den skrevs?

Björn: Genom internationella kontakter har vi blivit tillfrågade om vi vill delta i den internationella multicenterstudien.

Hur kommer det sig att ni båda är medförfattare?

Björn: Jag var med från början genom att designa studien. Vi var båda delaktiga i studien med uppsökning och inkludering av patienter, provinsamling, datainsamling och rapportering av symtom och tecken, i uppföljningen av patienterna samt skrivandet av manus.

Vilken betydelse har det att artikeln publiceras i en utgåva som är en del av den världsberömda medicintidskriften the Lancet?

Björn: Det är en stor ära att få publicera där och viktigt att klinisk forskning som har direkt nytta för patienter på så vis kan få internationell uppmärksamhet.

Vad betyder det för er båda att bli publicerad där?

Åsa: Det är givetvis en ära och personligen en ”fjäder i hatten” att uppmärksammas i en sådan ansedd tidskrift. Det är också roligt att det multidisciplinerade samarbetet värderas, och att även funktionen som forskningssjuksköterska behövs och beaktas som bidragande förutsättning för genomförandet av kliniska studier. Vi vill rikta ett stort tack till de avdelningar på Skaraborgs sjukhus som varit med och bidragit!

Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus