SkaS-medarbetare Årets hematologisjuksköterska

Uppdaterad:
Publicerad:

Katarina Mörk, hematologimottagningen på Skaraborgs Sjukhus Lidköping, har blivit utnämnd till Årets hematologsköterska 2022 av Blodcancerfonden och HEMSIS, föreningen för hematologisjuksköterskor i Sverige. Foto: Skaraborgs Sjukhus

-Det betyder mycket för mig. Jag känner mig uppskattad för det arbetet jag gör, säger Katarina Mörk.

Motiveringen till utnämningen lyder: "Katarina är en uppskattad medarbetare och stor förebild. Hon har ett engagemang i både patienter och deras närstående och finner lösningar på stort som smått."

Hyllades på Gotland

Hon fick ta emot priset vid fortbildningsdagarna i Hematologi i Visby.  

-Jag har blivit firad med tårta och blommor på jobbet och hemma har jag fått många gratulationer av vänner, säger en glad Katarina Mörk.

1985 var hon färdig sjuksköterska och började då på medicinavdelning 6 i Lidköping. Där jobbade läkaren Martin Hjort, som blev en stor bidragande orsak till att Katarina blev intresserad av hematologi och ville ägna sig åt detta.

-Jag tycker om att jobba med människor och att kunna hjälpa dom. Det är fantastiskt när man ser att behandlingarna vi ger gör patienter friska. Vissa patienter blir inte av med sin cancer, men vi kan oftast förlänga deras liv och att det blir ett bra liv, säger Katarina.

Fullt upp på jobbet

Idag återfinns hon på Hematologmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping och utför, bland mycket annat, olika behandlingar, blodprovstagning, vaccinationer och telefonrådgivning.

-Jag har dessutom som sjuksköterska egen mottagning och ansvarar för de standardiserade  vårdförloppen, så att vi håller ledtiderna för att patienter  med vissa cancerdiagnoser inte ska få vänta för länge med sina undersökningar, säger Katarina Mörk.

Hur kändes det att få utmärkelsen?

-Jag hade inte funderat på att jag kunde få det, men blev givetvis jätteglad. Det är ju en fin utmärkelse att få och man måste ju känna sig stolt och hedrad, säger Katarina Mörk.