Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skaraborg modell för nytt nationellt kunskapsstöd

Publicerad:

Skaraborg har i hög grad stått som modell för de nya riktlinjerna för varicer och venösa bensår, som syftar till att alla patienter skall få chans till lika professionell vård oavsett var man bor i landet.

Inom ramen för Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) utveckling av nationella kliniska kunskapsstöd godkändes den 7 juni nya kunskapsstöd för varicer, åderbråck i dagligt tal, och venösa bensår, som tagits fram av en nationell multidisciplinär expertgrupp med representanter från flera yrkesgrupper. Skaraborgs Sjukhus har varit representerat av två numera pensionerade överläkare, Lill-Marie Persson från hudkliniken och Olle Nelzén, kärlkirurg.

Man har presenterat ett personcentrerat sammanhållet vårdförlopp (PSV) som beskriver en vårdkedja och vad man behöver göra på olika vårdnivåer för att ge patienten den bästa behandlingen. För att förbättra diagnostik och behandling ytterligare har också ett vårdprogram presenterats med mer detaljer rörande framförallt de operativa behandlingarna som kan vara aktuella. Konsekvenserna av de nya kunskapsstöden har också belysts i en konsekvensbeskrivning.

Fakta:

Bensår definieras som ett sår nedanför knäet som inte har varit läkt under de senaste sex veckorna. I definitionen inkluderas även fotsår. Källa: Vårdhandboken

LÄS MER: Vårdförlopp venös sjukdom i benen – varicer och venösa bensår


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-06-10 08:08