Robot frigör tid åt personalen på Skaraborgs Sjukhus akutmottagningar

Uppdaterad:
Publicerad:

Akutmottagningarna vid Skaraborgs Sjukhus Skövde och Lidköping har fått en ny, mycket värdefull medarbetare, som verkar i det tysta. Istället för att sjukvårdspersonal ska kontrollera om det kommit in röntgensvar hos en patient, så sköts detta av en digital mjukvarurobot.

Per Carlström, representan för verksamhetsområde M4 vid Skaraborgs Sjukhus och en av projektledarna, Johan Magnehed, är nöjda med resultatet.

-Den gör så att tid frigörs i vårdförloppet. Det är inte bara en vinst för sjukvårdspersonalen som slipper aktivt leta efter röntgensvar, utan även för patienten som får ökad närvaro av personal samt kanske kortare tid på akuten.

Det säger Thomas Hugosson, utvecklingsledare M2 och Per Carlström, ledningssjuksköterska M4.

Under våren 2022 återupptogs ett tidigare påbörjat projekt med att etablera en RPA (Robotic Process Automation) vars uppgift är att bevaka när ett röntgensvar är klart, för att då flagga upp det i ELVIS akutlista. ELVIS är ett patientadministrativt system på SkaS. Det är akutmottagningarna i Lidköping och Skövde som ingår i projektet.

Tidsödande aktivitet försvinner

Tidigare sökte läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare manuellt efter röntgensvar, alla på var sitt håll och oberoende av varandra. De sökte dessutom efter svaren flera gånger per patient.

-Syftet med roboten är att personalen ska slippa att kontrollera systemet för att konstatera om svaret är klart eller ej. Det är en tidsödande aktivitet som engagerar flera yrkeskategorier på våra akutmottagningar, säger Anne Tarnow, verksamhetsutvecklare vid Kvalitets- och utvecklingsenheten.

Det finns flera fördelar med den digitala medarbetaren:

  • Roboten frigör tid så att personal kan fokusera på patientarbete
  • Patientens väntetid på akuten kan kortas något
  • Personal slipper en monoton och tidskrävande arbetsuppgift

Delar lösningar

En annan viktig del i utvecklingsarbetet inom hela Västra Götalandsregionen är, att tidigare sköttes de olika mjukvarulösningarna ute på förvaltningarna. När nu arbetet samordnas regionalt hoppas man kunna ta del av varandras lösningar och enbart lägga till lokala justeringar.

-Det här är ett pilotprojekt för att testa arbetssättet med RPA som sådant på Skaraborgs Sjukhus. Det är spännande att tänka på vad mer digitaliseringen kan ge i framtiden, säger Johan Magnehed, systemförvaltare vid IS/IT-enheten.

Funktionaliteten roboten levererar kommer att finnas i utökad form per automatik i Framtidens Vårdinformationsmiljö i systemet Millenium. När Millenium implementeras får roboten alltså gå i pension.

Fakta

Huvuddeltagare i projektteamet från SkaS har varit:

Johan Magnedhed, projektledare
Anne Tarnow, projektledare
Per Carlström, representant M4
Thomas Hugosson, representant M2
Liselott Eriksson, systemförvaltare Elvis
Anette Åberg, systemförvaltare Elvis
Anette Carlsson, systemadministratör RIS/PACS (Sectra)

Projektteamet vill passa på att skicka tack till övriga som stöttat från bland annat digitaliseringsfunktionen, S1, M2 och M4 samt det mycket kunniga regionala RPA-teamet på koncernstab digitalisering.

Dashti Bahadin Tarik, RPA-utvecklare i Göteborg (till vänster) har samarbetat med, bland andra, Thomas Hugosson, representant för verksamhetsområde M2 vid Skaraborgs Sjukhus.