Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Rejäl satsning på uppföljning av patienter vid hjärtkliniken

Publicerad:

För sjuksköterskorna Frida Brewitz och Lena Landenmark på hjärtmottagningen är det Alla Hjärtans Dag året om. Deras uppföljande arbete är bokstavligt talat livsviktigt för patienterna. Foto: Bild och Media

Hjärtkliniken på Skaraborgs Sjukhus Skövde har sedan många år legat i topp i det nationella kvalitetsregistret Swedeheart, när det gäller det akuta omhändertagandet av personer med akut kranskärlssjukdom, men haft betydligt sämre resultat när det gäller sekundärprevention, det vill säga att förebygga ytterligare hjärtinfarkter.

Sedan ett drygt år tillbaka har det därför satsats rejält på att förbättra uppföljningen av patienter som vårdats för hjärtinfarkt eller kärlkramp i syfte att hjälpa patienterna att minska sin risk för hjärtinfarkt. De riskfaktorer som mäts och behandlas gäller även för personer som inte har någon kranskärlssjukdom. Högt blodtryck, högt blodsocker och höga blodfetter innebär en ökad risk för kärlsjukdom och det är viktigt att kontrollera och behandla dessa vilket ofta är förhållandevis enkelt att göra.

Det viktigaste av allt

Det viktigaste av allt som går att göra för att förebygga hjärtinfarkt, oavsett om man är frisk eller tidigare haft en infarkt, är dock att inte röka och det näst viktigaste är att träna/motionera, minst 30 minuter tre gånger i veckan. Hjärtmottagningen erbjuder såväl hjälp att sluta röka som att få komma igång att träna med hjälp av sjukgymnast, men arbetet med att behandla dessa riskfaktorer måste patienterna själva göra.


Publicerad: