PRESENTATION: Kristina Westerberg ny ekonomichef

Publicerad:

Kristina Westerberg är ny ekonomichef vid Skaraborgs Sjukhus. Vi passade på att ställa några frågor för att få veta lite mer om henne. Foto: Bild och Media

Berätta, vad har du gjort tidigare i ditt yrkesliv?

Min yrkesbana startade som tandsköterska, vilket har gett mig erfarenhet av arbete inom såväl offentlig som privat vård. Efter drygt tio år inom yrket sadlade jag om och tog högskoleingenjörsexamen i industriell ekonomi på Högskolan i Skövde.

Efter examen arbetade jag med redovisning och införande av e-handel i kommunal verksamhet, men efter ett par år övergick jag till arbete inom Västra Götalandsregionen. Jag påbörjade den regionala banan som ekonom på Hälso- och sjukvårdskansliet i Mariestad med fokus på beställning och uppföljning av sjukvård och tandvård för invånare i Skaraborg.

Sedan 2005 har jag varit anställd på Skaraborgs Sjukhus, där jag främst arbetat inom ekonomiområdet med roller som produktionscontroller, enhetschef och strateg. Jag har drivit förändringsprojekt inom sjukhuset och på VGR-nivå samt arbetat med införande av produktions- och kapacitetsplanering. Under de senaste åren har arbetsuppgifterna främst handlat om utveckling av sjukhusets interna ekonomistyrning.

Vad var det som gjorde att du en gång sökte dig till Skaraborgs Sjukhus?

Mitt intresse för ekonomistyrning i kombination med min bakgrund inom tandvården gjorde att sjukhuset kändes som en spännande och meningsfull arbetsplats.

Vilka blir de huvudsakliga arbetsuppgifterna i din nya roll?

Utöver att vara chef för ekonomienheten har jag ett rapporteringsansvar till styrelse, sjukhusdirektör och sjukhusledning avseende ekonomi- och produktionsfrågor. Jag kommer att ingå i sjukhusledningen och vara delaktig i arbetet med att skapa förutsättningar för chefer och medarbetare att hantera såväl utmaningar som möjligheter. Som ekonomichef har jag övergripande ansvar för ekonomistyrningen och det operativa stödet till verksamhetens linjechefer i ekonomi- och produktionsfrågor. En viktig uppgift är att skapa förutsättningar för ekonomienhetens medarbetare att tillsammans med övriga enheter inom förvaltningskontoret utveckla stödet till verksamheten.

De största utmaningarna?

Det kommer givetvis att vara sjukhusets ekonomiska läge och de effektiviseringar som krävs för att nå en ekonomi i balans. För mig personligen kommer även en utmaning vara att släppa min tidigare roll som kollega och gå in i chefsrollen. Jag ser det som en fördel att ha arbetat med flertalet av de uppgifter som jag ska leda, då jag har erfarenhet av och kunskap om såväl ekonomiprocesserna som produktionsuppdraget. Jag har ett uppbyggt nätverk inom sjukhuset och VGR som blir värdefullt i min nya roll.

Hur kommer medarbetarna märka att just du är ekonomichef?

Jag kommer att fortsätta leda det arbete vi påbörjat inom ekonomienheten. Det innebär att större fokus kommer att läggas på att beskriva och följa upp ekonomiska effekter av förändringsarbete och produktionsmål. Jag kommer att vara mån om att vi fortsatt har en bra arbetsmiljö inom ekonomienheten samt arbeta för att intensifiera teamarbetet med allas delaktighet och personlig utveckling.

Vad gör du när du inte arbetar?

Jag umgås gärna med familj och vänner. Mina barn har bosatt sig i Stockholm och Åre, så det blir en hel del resande i vårt avlånga land för att besöka nära och kära. Jag försöker komma i väg till gymmet ett par gånger i veckan, läser gärna böcker och har ett intresse för matlagning. På semestern står vandring och skidåkning högt upp på listan.