Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Populärt att göra praktik på ortopeden

Publicerad:

När blivande medicinska sekreterare gör sin praktik på ortopedkliniken vid Skaraborgs Sjukhus uppstår en vinn-vinnsituation; medarbetarna på ortopeden uppdateras på nyheter inom utbildningen och studenterna möter en välkomnande arbetsplats.

–Vi får mycket positiv feedback och goda omdömen från studenterna, det är många som vill göra sin praktik hos oss, säger enhetschef Lena Åberg. LIA, Lärande i arbete, är den del av utbildningen för medicinska sekreterare som är förlagd ute på en riktig arbetsplats.

Många möjligheter

Ortopedkliniken vid Skaraborgs Sjukhus kan erbjuda ett brett spektrum av möjligheter, vilket uppskattas av studenterna:

• Det finns möjlighet till många olika studiebesök.

• Det finns både öppenvård och slutenvård.

• Stor enhet genererar varierande arbetsuppgifter.

• Alla är handledare för dagen, man får gå med många olika personer. • Man får se hur många olika yrkeskategorier arbetar. Detta är också sådant som lyfts fram när studenterna ska ge sin syn på praktiktiden.

Vet vad som ska göras – och när

–De som gjort sin LIA hos oss brukar också uppskatta att det finns ett välplanerat schema, man vet hur varje dag kommer att se ut. Men också att arbetsplatsen är välkomnande, att det är en bra stämning och att alla här tar sig tid, oavsett vem man går med. Det är mycket glädjande för oss att höra, säger Lena Åberg och tillägger:

–Vi får mycket tillbaka också.

Lena Åberg understryker att det också är riktigt roligt, lärorikt och utvecklande för de ordinarie medarbetarna vid ortopeden att ta emot och handleda studenter som utbildar sig till medicinska sekreterare. Tack vare mötet med de blivande medicinska sekreterarna uppdateras ortopedanställda regelbundet om nyheter inom utbildningen, de nya ögonen gör att man får tänka till varför vissa rutiner finns och varför medarbetarna arbetar som de gör.

Tips som utvecklar verksamheten

–Studenterna kommer med tips från andra enheter som de varit på och de får tips om hur andra utför samma arbetsuppgifter, då de går med olika handledare. Det är viktigt och nyttigt för oss att ta del av. Sedan ger det oss naturligtvis goda möjligheter att rekrytera framtida kollegor som fått insyn i verksamheten och även till viss del redan blivit upplärda och vi har lyckats knyta till oss många nya medarbetare genom åren tack vare detta, säger Lena Åberg.

 

Bildtext:

Ortopeden får mycket beröm. Det gläder de medicinska sekreterarna och handledarna  Liza Arrhenius och Hanna Kämpe och enhetschef Lena Åberg. 

Foto: Bild och Media


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-04-26 07:41