Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Överläkare Jenny Nyqvist får Irisstipendiet

Jenny Nyqvist, överläkare vid kirurgkliniken på Skaraborgs Sjukhus
Jenny Nyqvist, överläkare vid kirurgkliniken på Skaraborgs Sjukhus. Foto: Privat.

Jenny Nyqvist, överläkare vid kirurgkliniken på Skaraborgs Sjukhus, har tagit emot Irisstipendiet och beviljats 60 000 kronor i stöd till sin forskning om bröstcancer.

- Det är väldigt tacksamt och känns som ett stort förtroende. Pengarna kommer att användas till genetiska analyser av bröstcancerpatienter, säger Jenny Nyqvist.

Jenny Nyqvist är sedan december 2016 registrerad som doktorand på Göteborgs Universitet/Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hennes forskning handlar om förekomst av multipla primära maligniteter hos bröstcancerpatienter.

Bröstcancer är den vanligaste orsaken till cancerrelaterad död bland kvinnor i världen, men i kombination med att nya fall upptäcks i ett tidigare skede och att behandlingsmetoderna blivit bättre lever patienterna längre med sin sjukdom. Som en följd av ökad överlevnad blir det allt vanligare att patienterna får andra primära tumörer som inte har med bröstcancer att göra

- Det är ett ämne som berör och intresserar många. Irisstipendiet stödjer kvinnor som forskar och genom att lyfta fram och värdesätta bröstcancerforskningen ges extra uppmärksamhet vilket känns jättebra, säger Jenny Nyqvist.

Irisstipendiet delas ut varje år av Iris Jonzén-Sandbloms och Greta Jonzéns Stiftelse. Stiftelsen har till ändamål att stödja utbildning av framåtsträvande kvinnor.

Utdelningen av stipendiet skedde vid en ceremoni vid Chalmerska huset i Göteborg den 11 april.


Senast uppdaterad: 2019-04-17 08:00