Ortopeden satsar på utveckling och forskningsfrågor

Publicerad:

Verksamhetsområde Ortopedi vid Skaraborgs Sjukhus satsar på stöd till utveckling och i forskningsfrågor. Därför har sjuksköterskan Per Jolbäck, som disputerade under våren 2020, fått ett nytt updrag att arbeta med just dessa frågor. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Per Jolbäck, du har nyss inlett ditt nya uppdrag vid ortopeden. Vad innebär det?
Tjänsten innebär att jobba kontinuerligt med utveckling på vårdavdelningarna inom verksamhetsområde Ortopedi K4 samt att in-house stödja verksamheten i forskningsfrågor. I tjänsten ingår även att leda och utveckla det utbildningsprogram i ortopedi som alla nyanställda sjuksköterskor som anställs på skall genomgå för att öka deras ortopediska kompetens. Vårdavdelningar. Både direktanställningar på vårdavdelningarna samt det som är placerade på någon av ortopedins vårdavdelningar inom ramen för kliniskt basår. I framtiden kommer det förhoppningsvis även att innebär att jag kommer att vara adjungerad till vetenskapliga akademin i Västra Götalandsregionen.

Hur kommer det sig att det inrättas just nu?
Jag har under ett antal år varit tjänstledig på halvtid för att doktorera, vilket jag var klar med under våren 2020. Efter disputationen ville verksamhetsområde Ortopedi K4 tillvarata både min över 20-åriga erfarenhet som sjuksköterska, men även den forskningsutbildning som en disputation innebär.

Vad ser du som dina största utmaningar?
Den största utmaningen är att få alla yrkeskategorier att jobba mot samma mål och att förstå att man är en del av ett större team, där varje yrkeskategori bidrar med sin bit till teamets helhet. 

Vad hoppas du lära dig och vad hoppas du kunna bidra med själv?
Jag hoppas att kunna bidra med den kunskap jag har samlat på min under mina år som sjuksköterska framför allt inom ortopedin för att utveckla den ortopediska vården på Skaraborgs Sjukhus. Men även utveckla ortopedin regionalt, nationellt och internationellt genom min forskning.

Vad ser du fram emot mest i det nya jobbet?
Att förhoppningsvis bidra till ortopedins utveckling på Skaraborgs sjukhus på alla plan samt att försöka sprida det bra arbete som alla medarbetare inom K4 gör för våra ortopediska patienter. Men också förhoppningsvis kunna ge nya sjuksköterskor rätt verktyg för att känna sig trygga i sitt yrke.