Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny SkaS-studie: Ovanligt med bakteriella infektioner hos sjukhusvårdade covidpatienter

Publicerad:

Fredrik Melin, ST-läkare Infektionskliniken, forskningsledare Gunnar Jacobsson, överläkare Infektionskliniken, Bartlomiej Gawel, ST-läkare lungmedicin och Infektionskliniken. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Det är ovanligt med bakteriella infektioner hos sjukhusvårdade patienter med covid-19. Det visar en studie vid Skaraborgs Sjukhus.
-Resultaten kan förhoppningsvis ha dubbel betydelse: dels för att behandla patienter korrekt och dels för att bromsa den pågående utvecklingen av antibiotikaresistens, säger överläkare Gunnar Jacobsson.
 
Studien handlar om bakteriella infektioner hos sjukhusvårdade covid-19 patienter; hur vanligt det är och vilka infektioner som förekommer. I motsats till forskning om tidigare viruspandemier visar resultaten vid Skaraborgs Sjukhus att det är ovanligt med bakteriella infektioner hos sjukhusvårdade patienter med covid-19.
• 1,4 % av patienterna hade en påvisad bakteriell luftvägsinfektion när de kom till sjukhus - samtidigt som 48 % av patienterna fick antibiotika.
• Ett antal patienter utvecklar en vårdrelaterad infektion under vårdtiden, framförallt svårt sjuka patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Kan bromsa antibiotikaresistens

Överläkare Gunnar Jacobsson vid Skaraborgs Sjukhus infektionsklinik kommenterar:
-Jag hoppas att resultaten av studien kommer att leda till att patienter med covid-19 erhåller behandling med antibiotika på ett rationellt sätt. Det vill säga att antibiotika används när det behövs, men inte när ingen bakteriell infektion föreligger, säger han och tillägger:
-I förlängningen hoppas vi att resultaten av studien har betydelse för att bromsa den pågående utvecklingen av antibiotikaresistens.
Svenska Läkaresällskapet arrangerar ett digitalt State of the Art-möte om covid-19 15-16 december med nationell och internationell expertis. Då kommer gruppen från Skaraborgs Sjukhus att presentera studien som en poster.

Patienter under första pandemifasen

Förberedelser för studien började redan under våren 2020 och datainsamlingen påbörjades i augusti. Studiematerialet omfattar samtliga sjukhusvårdade patienter med covid-19 mellan 20200301 och 20200831, det vill säga pandemins första fas.
 Forskningsledare för gruppen som arbetat med studien är överläkare Gunnar Jacobsson, med dr. Han är samtidigt knuten till Göteborgs Universitet och Centrum för antibiotikaresistensforskning. I gruppen ingår Erik Backhaus, överläkare, med dr och processchef vid infektionskliniken, Bartlomiej Gawel, ST-läkare Lungmedicin och Infektion, Fredrik Melin, ST-läkare infektion samtliga Skaraborgs Sjukhus. I gruppen ingick också tre läkarstudenter från Göteborgs Universitet som har utfört sina masterarbeten inom studien; Maya Leander, Simon Telg och Joaquim Ekström.

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-12-16 09:55