Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Marianne räddade makens liv och fick medalj på SkaS

Publicerad:

Roger Gustafsson vilade på soffan hemma i Lidköping när hans hjärta plötsligt stannade. Tack vare att hustrun Marianne blixtsnabbt satte igång med hjärt- och lungräddning räddades hans liv. HLR-funktionen vid Skaraborgs Sjukhus fick äran att dela ut Svenska HLR-rådets medalj till Marianne Gustafsson

– Det gick per automatik. Jag tackar alla HLR-kurser jag gått, säger Marianne Gustafsson om dramatiken när hon räddade sin make med hjärt-lungräddning.
HLR-funktionen Skaraborgs Sjukhus (SkaS) fick den stora äran att dela ut Svenska HLR rådets medalj för räddande av liv vid plötsligt oväntat hjärtstopp till Marianne Gustafsson i samband med HLR- instruktörsmöte 8 maj vid SkaS Lidköping. Medaljen delas ut till den som medverkat vid livräddande insats i samhället.
Och det var en synnerligen välförtjänt medaljör.

Hörde konstiga ljud

Marianne Gustafsson har berättat flera gånger om dramatiken som utspelades i hemmet den där februaridagen.
Det var när hon uppmärksammade konstiga ljud från rummet där maken Roger låg och vilade, som hon förstod att allting inte stod rätt till. Marianne Gustafsson reagerade snabbt och försökte få ned maken på golvet. När detta inte gick drog hon ner honom i soffan och började med kompressioner.
-Samtidigt behövde jag ringa 112 och fick rusa och hämta min mobiltelefon, berättade hon för Nlt.

Hann ringa efter hjälp

Medan Marianne Gustafsson fortsatte med kompressionerna med ena handen slog hon numret med den andra. När hon som hon säger ”rabblat det hon skulle” fortsatte hon hjärt- och lungräddningen oavbrutet tills räddningspersonalen kom fram och kunde ta över.
Hon kan inte beskriva vad som egentligen hände.
-Jag bara gjorde det. Jag tänkte inte utan det gick per automatik. Det har att göra med att jag gått flera kurser i hjärt- och lungräddning på jobbet som förskollärare, säger Marianne.
Karin Frisén-Kollberg, HLR-samordnare vid SkaS, delade ut medaljen och säger så här:
-Vi vill påminna att regelbunden HLR-träning är viktigt. Det borde alla träna på minst en gång per år - men gärna oftare!

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Marianne Gustafsson tar emot Svenska HLR-rådets medalj av Karin Frisén Kollberg medan Mariannes make Roger tittar på.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-05-09 13:03