Läkarens hjärtpromenader får patienterna att röra på sig

Uppdaterad:
Publicerad:

Den som drabbats av en hjärtinfarkt kan lätt bli försiktig och börja tänka att ett liv i stillhet är bäst för hälsan. Men Per Ola Enander, kardiolog vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping, vet att det fungerar precis tvärtom. Därför uppmuntrar han och läkarkollegorna sina patienter att röra på sig genom att promenera med dem i staden varje onsdag.

–Det är mänskligt att bli försiktigare efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt, men jag vill visa att det inte är farligt att vara aktiv. Det är ju också vetenskapligt bevisat att det är bra för hjärtat och kroppen att röra på sig, säger Per Ola Enander.

Sällskap och småprat

Solen bäddar in ett frostigt Lidköping i ett gyllene skimmer, när en grupp på fem herrar och en hund börjar gå från sjukhusentrén. Promenaden går utmed älven i lagom rask takt. Männen – som gärna välkomnar kvinnor att också delta – småpratar när de går över Torgbron medan valpen Cosmo, fem månader nästan studsar i kopplet framför husse Lars Bring.

Samtliga i sällskapet är bekanta med varann tack vare överläkaren Per Ola Enander, sedan han för ett år sedan tog initiativ till onsdagspromenaderna.

–Det blir lite mer avslappnat på det här viset, inte som att träffa och prata med en läkare i sjukhusmiljön, vilket ju ändå är lite speciellt. Det är roligt att träffa andra människor samtidigt som jag kan prata med en kardiolog, säger Lars Bring.

God idé – men utan löpning

Per Ola Enander fick idén om onsdagspromenaderna när han hörde om en annan läkare som började springa med några av sina patienter. Det lite lugnare upplägget i Lidköping fungerar både som en trivsam samvaro och en möjlighet för patienterna att lyfta saker de funderar över eller behöver ha hjälp med.

–Någon kanske behöver få ett recept, en annan kan behöva något råd med koppling till hälsan eller också vill man bara småprata en stund. Jag tänker, vi lär ut så mycket i hjärtskolan på sjukhuset, där patienter exempelvis får träffa dietist och hur man går till väga för att sluta röka, och då är det ju också bra att informera om fördelarna med motion, säger Per Ola Enander.

Upp och ur sängen

Han lägger till:

–Förr i tiden blev en patient liggande fjorton dagar i en sjukhussäng efter en hjärtinfarkt, det trodde man var bra då. Idag vet vi att det är bäst att istället komma upp på benen så fort som möjligt.

Lidköpingsborna Erik Bredelius och Lennart Andersson brukar vara med varje gång och hoppas att fler vill sluta upp vid samlingen utan för sjukhusentrén klockan halv två på onsdagar.

–Det är klart att man blir orolig efter att ha fått besvär med hjärtat, det är ju en allvarlig händelse. Men det är positivt med någon som uppmuntrar oss att hålla igång, det kanske man inte är så bra på själv, och så betyder det en del socialt. Vi två hade ju aldrig lärt känna varann om det inte hade varit för promenaderna, säger Erik Bredelius och Lennart Andersson.

Bildtext:

Erik Bredelius, Per Ola Enander, Lennart Andersson, Karl-Erik Olofsson och Lars Bring med hunden Cosmo.

Foto: Bild och Media