Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Invigning av nya mottagnings- och tandvårdshuset vid SkaS Skövde

Publicerad:
Angelica Lundgren Bielinski och Pär Johnson knyter band
Istället för att klippa band, knyter Angelica Lundgren Bielinski och Pär Johnson band för att symbolisera två förvaltningar under samma tak.
Fotograf: Johan Främst

Drygt två år tog det, men 2800 kubikmeter betong, 6500 liter färg och 40 mil elkabel senare är det klart, det nya mottagnings- och tandvårdshuset vid Skaraborgs Sjukhus. Nu kan både patienter och personal glädjas åt nya, ljusa, fräscha och bättre anpassade lokaler för den specialiserade vård som sedan några månader bedrivs i huset.

Vid lunchtid idag, fredag 20 september 2019, knöts så bandet vid den officiella invigningsceremonin för det nybyggda mottagnings- och tandvårdshuset vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Närvarade gjorde representanter från både politiken, sjukhusledningen, Folktandvårdens ledning, Västfastigheter och byggentreprenören, liksom representanter för vårdverksamheterna.

Istället för att klippa band, knöt Sjukhusstyrelsens ordförande Pär Johnson och Tandvårdsstyrelsens ordförande Angelica Lundgren Bielinski ihop ett band för att symbolisera gemenskapen och samarbetet över förvaltningsgränserna.

Både Pär Johnsson och Angelica Lundgren Bielinski uttryckte också sin glädje och stolthet över engagemanget hos alla inblandade och det lyckade samarbetet över förvaltningsgränserna som resulterat i de genomtänkta vårdlokaler som idag invigdes, och räckte över blommor till sina respektive verksamheter.

Flera andra talare passade på att säga några ord och lyckönska verksamheterna, däribland Gabriella Köhler Graaf, områdeschef för Västfastigheter som hälsade alla verksamheter varmt välkomna i de nya lokalerna.

Gabriella Köhler Graaf
Gabriella Köhler Graaf
Fotograf: Johan Främst

Därefter bjöd Vivianne Kämpe vid käkkirurgen på Skaraborgs Sjukhus in till mingel och rundvandring i hela huset. 

Nytt samlat specialisttandvårdscentrum

Även om det bara är två och ett halvt år sedan spadens sattes i jorden så har projektet pågått mycket längre än så. Redan 2013 hölls det allra första strygruppsmötet för projektet.

Ett av huvudsyftena med hela projektet var att skapa ett nytt samlat specialisttandvårdscentrum. Så har det också blivit, efter att Folktandvårdens specialisttandvård och sjukhusets käkkirurgi nu flyttat in på samma våningsplan i det nybyggda huset, och därigenom kan öka det redan nära samarbetet dem emellan.
- Nu kan vi samordna funktioner och korta kontaktvägarna för både patienter och personal mellan och inom specialisttandvården samt käkkirurgin. Samlokaliseringen gör också att vi kan erbjuda patienterna ett brett utbud av behandlingsalternativ på ett och samma ställe, vilket ökar servicenivån och många gånger förkortar vårdtiden, säger Anna Lundqvist, områdeschef för specialisttandvård vid Folktandvården Västra Götaland.
- Vi hoppas och tror att ett komplett specialistcentrum även blir attraktivt för såväl patienter, personal och allmäntandläkare i närområdet, som blivande specialister som ska välja utbildningsort. Det enda inom folktandvårdens specialisttandvård, som inte erbjuds här är ortodontin, de finns kvar i sina befintliga lokaler.

Specialistmottagningar

Upplägget för den andra delen av byggprojektet är att dels hantera saneringen av PCB och asbest som måste genomföras på Skaraborgs Sjukhus, och dels möjliggöra nödvändiga moderniseringar för vårdverksamheterna.

PCB-saneringen är vi skyldiga enligt lag att göra klart senast 2022 och det går inte att genomföra i lokaler som samtidigt bedriver vårdverksamhet. Av den anledningen har en stor flyttkarusell inletts på SkaS Skövde, där det nybyggda mottagnings- och tandvårdshuset utgör en väsentlig pusselbit. Tack vare detta har vårdverksamheterna någonstans att ta vägen med under PCB-saneringen.

Att lokalerna som många mottagningar huserar i är drygt 40 år gamla hör ju också till saken. Nya medicinska rön, ny medicinsk teknik och nya utvecklade arbetssätt ställer nya krav på både lokaler och utrustning. På plan 1 och 2 har nu ögonmottagningen och reumatologimottagningen flyttat in, och under hösten flyttar även medicinmottagningen dit.

- Vi är oerhört glada åt våra nya lokaler. Det är ljust och med ett annat lugn, på något sätt. Vi får bättre plats med all vår utrustning och har även fått fler undersökningsrum, vilket tidigare var ett stort problem då vi var väldigt trångbodda. Hela mottagningen känns välkomnade för både personal och patienter, berättar Inger Nissborg, enhetschef på ögonmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus.

I samband med specialistmottagningarnas flytt i våras friställdes att antal av de tidigare mottagningslokalerna på SkaS Skövde, som nu är redo att PCB-saneras.

Berätta om fördelarna med det nya huset?
- Med tanke på att de gamla mottagningarna är 40 år gamla så var det väldigt välbehövligt att få till en modernisering. Allt blir lättare med ändamålsenliga lokaler som är anpassade för dagens medicinska kunskap och teknik. Förhoppningsvis håller lokalerna även för framtida teknisk utveckling. Det har varit en av de viktigaste kravspecifikationerna – att lokalerna ska vara flexibla och kunna förändras i takt med nya arbetssätt och ny teknik, säger Eva Sundström, projektledare vid Skaraborgs Sjukhus.

Fakta

Projekttid: 2013-2019
Byggtid: januari 2017-april 2019
Vilka finns i huset?
Specialisttandvård i Folktandvårdens regi (plan 3)
Sjukhusets specialistavdelning för käkkirurgi (plan 3)
Sjukhusets specialistmottagningar för reumatologi, medicin (plan 2) och ögonsjukdomar (plan 1).

Byggkuriosa:
Fönster: 470 st.
Innerdörrar rum/korridor: 403 st.
Elkabel: 40 000 m
Betong: 2 812 m³
kvm gips: 46 000 m²
Färg in- och utvändig: 6 540 l

 

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 7 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 8 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 9 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 10 av 11
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 11 av 11

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-09-20 15:48