Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Här får studenterna lära sig samarbeta i ett öppet klimat

Publicerad:
Läkarstudent Skaraborgs Sjukhus
Läkarstudenten Sarafina Dzanan leder sittronden på KUA. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus.

God kommunikation, ett öppet klimat, en konkret pedagogik, som ger god inblick i arbetsverkligheten. Klinisk utbildningsavdelning, KUA, vid Skaraborgs Sjukhus Skövde får fina betyg av studenterna.

-Jag kände mig välkommen direkt här och det är betydelsefullt att alla kategorier, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor redan vid utbildningen får arbeta tillsammans, säger Louice Kroon, som utbildar sig till undersköterska.

KUA ingår i KAVA, kirurgisk akutvårdsavdelning, som är en utbildningsenhet vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Eleverna leder

När vi besöker KUA hamnar vi mitt i en sittrond. En av eleverna leder granskningen av en patients tillstånd medan övriga sitter runt ett bord intill. Längst bak i rummet sitter handledarna. En av dem, specialistläkaren och kirurgen Mile Bergvall ställer frågor som initierar resonemang och alternativa ställningstaganden, för att så småningom leda de blivande läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna fram till rätt diagnos och behandling.

Upskattad pedagogik

-Det är ett pedagogiskt sätt som jag uppskattar väldigt mycket, att vi som utbildar oss först får försöka hitta de rätta svaren istället för att det sitter någon och hela tiden berättar allt för oss, säger läkarstudenten Lisa Palmlöf.
Morgonen har inletts med information om de patienter som finns på avdelningen och sittronden ska sedan följas av den ordinarie ronden, då eleverna under handledning också träffar patienterna ansikte mot ansikte.
-KUA har ett öppet klimat och man vågar fråga och känner att det faktiskt är okej att svara fel ibland. Det är ju på det sättet vi lär oss, säger Naghi Alirezai, som studerar till sjuksköterska.
De stannar olika länge på KUA: Lisa Palmlöf, två veckor, Naghi Alirezai, sex veckor och Louice Kroon, fem veckor.

Nationell uppmärksamhet

Sedan 2005 finns en uppskattad handledarmodell på KAVA med studenthandledande sjuksköterskor och undersköterskor, som fått nationell uppmärksamhet. Konceptet utvecklades och 2013 startades KUA, som då också började ta emot medicinstuderande och tre år senare skapades en utbildningsavdelning. Idag är KAVA en utbildningsenhet – med gott renommé.
-Tidigare var jag väldigt fokuserad på mitt eget jobb som undersköterska. Här får jag möjlighet att se hela mönstret inom arbetet och det känns både bra och viktigt, säger Louice Kroon.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-07-23 09:06