Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Guldskalpellen till Skaraborgs Sjukhus för ett framgångsrikt samarbete

Publicerad: Uppdaterad:

Skaraborgs Sjukhus har återigen tilldelats det fina medicinska priset Guldskalpellen. 2019 går det till samarbetet mellan kirurgi, anestesi och operation, som med ERAS-konceptet halverat antalet komplikationer och radikalt minskat vårdtiden för patienter som genomgått tarmkirurgi.

-Vi är glada och stolta över det här priset. Vi fick det i hård konkurrens med 30 andra nominerade och det är tack vare alla medarbetares goda insatser, säger Lars Johansen, överläkare vid Skaraborgs Sjukhus.

Just samarbetet mellan de olika professionerna och klinikerna är något som framhålls i motiveringen till varför Skaraborgs Sjukhus tilldelas Guldskalpellen, som årets förnyare inom sjukvården. Och resultaten talar verkligen sitt tydliga språk.

Färre komplikationer

På Skaraborgs sjukhus har användandet av ERAS, behandlingsriktlinjer för tarmkirurgi, resulterat i att postoperativa komplikationer för patienter minskat med 30–40 procent och att vårdtiden i genomsnitt sjunkit med tre dagar per patient. Riktlinjerna har funnits sedan 2009 men utan att ha tillämpats i någon högre grad inom sjukvården. Skaraborgs sjukhus såg dock potentialen med det standardiserade arbetssättet och i dag finns multiprofessionella arbetsgrupper i Skövde och Lidköping som arbetar i enlighet med riktlinjerna. Konceptet kräver inga dyra satsningar utan innebär att utnyttja befintlig kunskap på ett bättre sätt.

LÄS MER: ERAS-konceptet enligt Skaraborgs Sjukhus gör alla till vinnare

-Det är naturligtvis mycket roligt att det här arbetssättet uppmärksammas och det viktigaste, som jag ser det, är att ERAS-konceptet sprids till andra delar av Sverige och att allt fler patienter drar nytta av arbetssättet, säger Lars Johansen.

Firar - med en fika

Hur firar ni priset?

-Just nu sitter vi här med kaffe och äter en bit god äppelpaj. Det smakar väldigt bra, säger Lars Johansen.

Jörgen Thorn, sjukhusdirektör vid Skaraborgs Sjukhus, gläds över framgången.

-Det är oerhört hedrande för hela Skaraborgs Sjukhus att vi tilldelas det här priset och det är tack vare att de inblandade medarbetarna har gjort ett fantastiskt jobb. Det gör oss väldigt stolta och glada att deras yrkesskicklighet och arbetsinsatser nu också uppmärksammas på nationell nivå, säger Jörgen Thorn.

Det här är tredje gången som Skaraborgs Sjukhus får ta emot det fina priset av tidningen Dagens Medicin. Tidigare har Guldskapellen tilldelats hudkliniken (2013) och Närvård västra Skaraborg (2016).

Fakta

ERAS står för Enhanced Recovery After Surgery och är internationella evidensbaserade behandlingsriktlinjer för hela vårdkedjan – alltså såväl före, som under och efter ett stort kirurgiskt ingrepp. Syftet är att möjliggöra en säkrare och snabbare återhämtning för patienten.

Bildtext:

Tre glada och välförtjänta pristagare: Lars Johansen, överläkare kirurgkliniken,
Eleonora Ingmarsson, undersköterska kirurgkliniken och Thomas Karlberg,
anestesisjuksköterska.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-05-29 16:28