Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

God följsamhet till hygienrutiner – tolv enheter fick full pott

Publicerad:

En av de viktigaste åtgärderna för att förebygga infektioner inom vården är en god följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler. Hela tolv enheter på Skaraborgs Sjukhus uppnådde 100 procent följsamhet vid den senaste nationella mätningen.

–De enheterna med 100 procent följsamhet har lyckats! Det kan tyckas vara en enkel grej att följa BHK-reglerna, men det krävs en ordentlig insats från alla på arbetsplatsen för att få så bra resultat. Jag hoppas deras framgångsfaktorer sprids till de andra enheterna, att man tittar på sina resultat och funderar tillsammans hur man kan öka följsamheten, säger chefsjuksköterska Mikaela Ridelberg.

Viktiga åtgärder för patienterna

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus och arbetet med att förhindra VRI och minska spridning och uppkomst av resistenta bakterier anses, såväl nationellt som internationellt, som en av de viktigaste patientsäkerhetsfrågorna.

God följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler är en av de viktigaste åtgärderna för att förebygga infektioner. Därför är det glädjande att konstatera att tolv enheter vid Skaraborgs Sjukhus uppnådde hundra procents följsamhet vid den senaste nationella mätningen varav flest enheter med full pott konstaterades inom verksamhetsområde M3 (hud, infektion, njurmedicin, kardiologi, vårdhygien).

Stolt över medarbetarna

–Det är med stolthet man kan konstatera att medarbetarna inom M3 tar sitt uppdrag på fullaste allvar och blir med detta resultat förebilder i patientsäkerhetsarbetet. Våra hygienrutiner spelar roll, varje dag, för de vi är till för, säger Stellan Ahlström, verksamhetschef M3.

Så hur gör man då för att lyckas? Frågan ställdes till enheterna som fått full pott vid mätningen och svaret kan kokas ner till det korta och kärnfulla: tvätta, sprita, torka.

Så går man till väga

Här kommer några tips från de framgångsrika enheterna hur man ska gå till väga:

• Medarbetarna tar det ansvar de ska och följer de rutiner och riktlinjer som finns.

• Medarbetarna vågar säga till varandra när rutiner inte följs.

• En öppen diskussion i hygienfrågor.

• Medarbetarna påminner ständigt varandra

• Det finns handsprit lätt tillgänglig

• Duktiga hygienombud

Fakta

Följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler mäts nationellt sedan 2010 av Sveriges Kommuner och Landsting.

Bildtext:

Vid den senaste mätningen av följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler uppnådde hjärtavdelning 32 vid Skaraborgs Sjukhus full pott. Verksamhetschef Stellan Ahlström (i mitten) gratulerar medarbetarna Olof Gustavsson, Jenny Marberg och enhetscheferna Kerstin Larsson och Christoffer Larsson.

Foto: Bild och Media


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-02-19 08:06