Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Felaktiga råd avseende covid-19-vaccination

Publicerad:

Det har kommit till vår kännedom att en läkare på Skaraborgs Sjukhus gett felaktiga råd om vaccination mot covid-19.

Vissa patienter från 12 år och uppåt med astma och/eller allergi har fått rådet att avstå från vaccination. Samtidigt har flera patienter rekommenderats att ta relativt höga doser D-vitamin som skydd mot covid-19. Detta stämmer inte överens med svenska rekommendationer, som har tagits fram utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Gällande rekommendationer har beslutats av Folkhälsomyndigheten i nära samarbete med Svenska barnläkarföreningen och Statens medicinsk-etiska råd. Man har lagt stor vikt vid att utreda om vaccinet är av värde för det enskilda barnet/ungdomen och kommit fram till att så är fallet. Vaccination av barn och unga sker alltså inte bara för att skydda äldre åldersgrupper utan också för att skydda barnen själva.

Skaraborgs Sjukhus ser ytterst allvarligt på det inträffade. När man söker vård hos oss ska man känna sig trygg med att de råd som ges stämmer överens med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ärendet hanteras som ett personalärende. Samtliga vårdnadshavare och patienter har kontaktats och informerats. De har även erbjudits vaccination mot covid-19 om de på grund av felaktiga råd valt att avstå vaccination.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-12-20 10:00