Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Erik Haraldsson disputerar vid Karolinska Institutet

Publicerad:

Idag gratulerar vi Erik Haraldsson, överläkare vid kirurgkliniken Skaraborgs Sjukhus Skövde, som disputerar för doktorsexamen vid Karolinska Institutet.

Vad handlar din avhandling om?

Avhandlingen behandlar olika aspekter av avancerade endoskopiska undersökningar och åtgärder i anslutning till gallgångsmynningen, ”the Papilla of Vater” eller på papilla Vateri på ”svenska”. Dels har vi skapat en klassifikation av det endoskopiska utseendet av papilla Vateri och mätt vilken inverkan utseendet har på hur svårt det är att genomföra endoskopiska undersökningar av gallgången, så kalla ERCP. Vi har även utvärderat en ny endoskopisk operationsmetod där man kan operera bort förstadier av cancer som kan förekomma på ”papillen. Vi har även undersökt om man genom att analysera patienter med tumörer i papillen som har opererats kan förbättra utredningen inför beslut om klassisk öppen operation eller endoskopisk operation av små papilltumörer.

Vilken betydelse har din forskning för patienterna?
För patienterna kan det betyda att man genom att se vilken typ av papill det ser ut att vara kan förutsäga om en ERCP kommer bli svår eller inte. Svårigheter vid ERCP ökar risken för komplikationer och man kan tänka sig att vissa utseenden föranleder att en mer erfaren undersökare tillkallas för att inte riskera att hamna i trubbel.
Gällande den andra delen med papilltumörer kan man tänka sig att förbättrad utredning kan leda till att man hittar fler patienter med tidiga stadier av tumör som då även kan vara möjliga att bota med endoskopisk operation istället för en stor kirurgisk operation.

Hur länge har du arbetat med din avhandling?
Jag började som doktorand 2012 och är nu efter åtta års forskning på halvtid klar med avhandlingen.

Hur känns det att vara framme vid målet?
Det är blandade känslor, men framförallt är det skönt att nu göra klart detta så att man kan gå vidare mot nya forskningsmål.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-01-31 07:34