Donationsveckan: Snabba ryck när ett hjärta får ny ägare

Uppdaterad:
Publicerad:

4-10 november 2019 är det Donationsveckan. Det uppmärksammas här i tre artiklar. Del 2: Läkaren

När ett hjärta ska doneras till en patient, är det snabba ryck som gäller. När donatorhjärtat tagits ut måste det transplanteras i en annan människa inom fyra timmar.

Det berättar Andreas Möhlendick, donationsansvarig läkare vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

-Alla kan förstå vilken chock och press det kan sätta på anhöriga som ska fatta beslut om organdonation från en avliden person. Jag rekommenderar alla som är positiva till att donera att göra sin vilja känd i god tid just med hänsyn till de anhöriga, säger Andreas Möhlendick.

Donationsorganisationen inom Skaraborgs Sjukhus (SkaS) omfattar donationsansvarig läkare respektive donationsansvarig sjuksköterska på Intensivvårdsavdelningen (IVA) både i Skövde och i Lidköping. Organdonationer sker alltså såväl i även i Lidköping som i Skövde.

Andreas Möhlendick är överläkare inom anestesi och tillsammans med intensivvårdssjuksköterskan Annika Edvinsson arbetar han med donationsfrågor inom SkaS Skövde. Främst handlar det om att främja organdonation genom att uppmärksamma vårdpersonalen på att tänka på möjligheterna samt att utbilda och ansvara för att material finns tillgängligt.

Klarar sig olika länge

Under 2019 har fyra SkaS-patienters organ donerats och när det väl är aktuellt kan det i regel handla om att det ska ske snabbt. Ibland väldigt snabbt.

Från det att en patient har avlidit har en särskilt utsedd operationsgrupp 24 timmar på sig att genomföra en så kallad uttagsoperation. De organ som oftast transplanteras i andra människor är hjärta, lungor och njurar.

-Sedan klarar sig olika organ olika länge. Hjärtat är känsligast och måste transplanteras inom fyra timmar, säger Andreas Möhlendick.

Kan flygas till Island

SkaS ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhusets upptagningsområde, vilket omfattar Västergötland, Östergötland, Norrbotten och – Island. När det finns en donator kontaktas en transplantationskoordinator i Göteborg som leder hela processen, vilken bland annat omfattar en genomgång av en aktuell lista med patienter som väntar på transplantation. Om det inte finns någon matchande patient i Sverige går erbjudandet om donation vidare till ett nordiskt nätverk och i förekommande fall vidare till ett europeiskt nätverk.

Väldigt stor betydelse

-Organdonation är av väldigt stor betydelse. En enda patient kan rädda livet på upp till sju-åtta personer. Detta räddar livet på väldigt många människor varje år och förbättrar det för andra, säger Andreas Möhlendick.

Omkring 80 procent av svenskarna ställer sig positiva till att donera organ, men det är betydligt färre som faktiskt gör sin vilja känd och verkligen blir donatorer.

-Jag tror förklaringen är, att för att anmäla sig till donationsregistret så väcks också tankarna om sin egen död. Det vill man helst inte bli påmind om och därför avstår många att anmäla sig. Jag hoppas ändå att fler människor ska göra sin vilja känd, säger Andreas Möhlendick.

 

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Andreas Möhlendick är donationsansvarig läkare vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.