Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Donationsveckan: Andrea väntar på sin tredje njurtransplantation

Publicerad:

4-10 november 2019 är Donationsveckan i Sverige. Det uppmärksammar Skaraborgs Sjukhus i en artikelserie i tre delar, med början idag. Del 1: Patienten.

Andrea Broberg står på väntelistan för en ny njure. Det blir i så fall hennes tredje transplantation.

-Jag längtar bara efter att få leva ett vanligt liv igen. Och kan jag få om de hittar ett matchande organ, säger hon.

1 oktober 2019 var det 890 personer i Sverige som stod på väntelistan för ett nytt organ. De flest förekommande transplantationerna gäller njure, hjärta och lunga och en av de som är i behov av en ny njure är Andrea Broberg från Hällekis. I väntan på att telefonen ska ringa med ett positivt besked genomgår hon dialys tre gånger i veckan vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Fyra timmar

-Jag är naturligtvis tacksam för att hjälpen finns, men ibland känns det tungt att åka hit och ligga här i fyra timmar. Det planeras för att jag ska få hemdialys istället, det skulle underlätta för då behöver jag inte vara hemifrån så mycket, säger Andrea.
2005 drabbades hon av en autoimmun sjukdom som innebar att hennes eget immunförsvar gick till angrepp på kroppen. Den ena njuren bröts ner och slutade fungera. I ett och ett halvt år fick Andrea Broberg vänta på att få en ny njure.
-Då kändes det väldigt stressigt och oroligt att vänta. Idag är jag betydligt lugnare även om tankarna förstås finns där på den situation jag befinner mig i, säger hon.

Medveten om förutsättningarna

Andrea har genomgått njurtransplantationer vid två tillfällen och är medveten om både att det kan dröja innan läkarna hittar ett matchande organ och riskerna med att njuren kan stötas bort. Men när hon ligger i sängen på avdelning 58 i Skövde med dialysapparatens susande intill sig, är det ändå fördelarna hon tänker på.
-Min önskan är att kunna leva ett vanligt liv med min familj. Möjligheten finns att jag får uppleva det igen och det hänger på att det finns människor i landet som vill göra sin vilja känd och registrera sig för att donera organ, säger Andrea Broberg.

Vill avdramatisera

Hon har engagerat sig i MOD – mer organdonation – en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening vars fokus är att förbättra arbetet med organdonation i Sverige och dubblera antalet donatorer.
-Jag vill försöka medverka till att avdramatisera frågan om organdonation, för även om man registrerar sig som donator behöver detta inte innebära att det verkligen blir av. Kanske kan man fundera på om man själv kan tänka sig att ta emot ett organ om det skulle behövas, då kan det vara lättare att göra sin vilja känd som donator också, säger Andrea.

Bildtext:

I väntan på sin tredje njurtransplantation går Andrea Broberg på dialys vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-11-05 07:34