Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Donationsveckan: Annika berättar om den finaste gåvan av alla

Publicerad:

4-10 november 2019 är det Donationsveckan. Det uppmärksammas här i tre artiklar. Del 3: Sjuksköterskan.

Antalet organdonationer räcker idag inte till för att fylla det behov som finns. Många står på väntelista och varje år dör många av dem som en följd av detta.

-Organdonation bygger på ett frivilligt system där vi ställer upp för varandra, utan frivilliga kan ingen få ett nytt organ, säger Annika Edvinsson, donationsansvarig sjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Donationsorganisationen inom Skaraborgs Sjukhus (SkaS) omfattar donationsansvarig läkare respektive donationsansvarig sjuksköterska på Intensivvårdsavdelningen (IVA) både i Skövde och i Lidköping. Organdonationer sker alltså såväl i även i Lidköping som i Skövde.

På IVA i Skövde handlar vardagen hela tiden om tillstånd mellan liv och död. Vårdpersonal har alltid fokus på livräddande behandling.

-Vi gör allt vi kan för att rädda liv, det är vår uppgift. Det är först efter att man har avlidit som en organdonation kan bli aktuell, säger Annika Edvinsson.

Lämnar och är vid liv

Nio av tio patienter som kommer till IVA lämnar den levande.  Annika Edvinsson menar att när patienten avlider i respirator, med total hjärninfarkt, ska personalen tänka: ”Är det en möjlig organdonator?”.

-Att arbeta med organdonation är en del av arbetet på IVA och involverar alla kollegorna dygnet runt; det vill säga undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Organdonation räddar liv när någons liv släckts , då finns en möjlighet att ge en medmänniska ny chans till livet oh det tycker jag är den finaste gåvan av alla, säger Annika Edvinsson.

85 procent av svenska folket är positivt inställda till organdonation men bara en på tio har anmält sin vilja till donationsregistret. Om fler gör sin vilja känd kan det bidra till en ökad donationsfrekvens.

Alla religioner positiva

Även alla stora världsreligioner är positivt inställda till organdonation, eftersom det räddar liv. Nyckelpersonerna i donationsprocessen är donationsansvarig sjuksköterska, DAS, och donationsansvarig läkare , DAL, och dessa funktioner ska finnas på alla intensivvårdsavdelningar i Sverige. DAS och DAL har det övergripande ansvaret för att stödja kvalitetssäkringen i sin verksamhet som omfattar organ- och vävnadsdonation.

Höga krav

Följande krav ställs på den som innehar någon av rollerna:

• Specialistkompetens inom ett medicinskt område som är relevant och tillräcklig erfarenhet från relevanta vårdområden. Det innebär att den som är donationsansvarig har gedigen kunskap om organ- och vävnadsdonation och att medicinskt kunna vårda en donator samt om att kunna diagnostisera total hjärninfarkt.

• Gedigen kunskap om samtalsmetodik, för att kunna vara ett stöd för de närstående. Annika Edvinsson berättar att under hennes 15 år som donationsansvarig sjuksköterska har funktionen förändrats över tid precis som sjukvården i övrigt.

-Fler organ kan till exempel omhändertas och genom att upplysa om organdonationens värde till våra medborgare får vi fler donatorer.

Prata med närstående

2018 hade Sverige 188 organdonatorer totalt. 2019 har Skas Skövde haft 4 organdonatorer fram till 31/10.

Annika Edvinsson önskar att alla pratar med sina nära och kära om hur de vill ha det när de dör angående denna frågan om organdonation och att anmäla sig till donationsregistret. Anledningen är, att när frågan kommer om organdonation på IVA befinner sig anhöriga i en svår livssituation på grund av det trauma som hänt med deras anhörig och att då få frågan efter den avlidnes önskan angående organdonation är svår om man aldrig pratat om det.

-Det är alltid den avlidnes önskan vi frågar efter och anhöriga får då tolka den avlidnes önskan om den inte uttryckt sin vilja i donationsregistret. Idag finns det olika sätt att uttrycka sin vilja till organdonation, alla sätt är likvärdiga, muntligt som skriftligt. Det kan vara en tröst för anhöriga i sorgen, att deras anhörig kan och ville hjälpa någon annan människa genom att ha sagt ja till organdonation, säger hon.

Annikas Edvinssons råd till alla:

• Prata med dina anhöriga.

• Ladda hem ditt digitala donationskort.

• Skriv under ett traditionellt donationskort.

• Registrera dig hos Socialstyrelsens donationsregister.

• När du bestämt dig för hur Du vill göra, berätta för dina vänner via sociala medier.

Bildtext:
Annika Edvinsson är donationsansvarig sjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.
Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-11-07 09:25