Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

DONATIONSVECKAN 2021: Högt tempo när ett hjärta får ny ägare

Publicerad:

När ett hjärta ska doneras till en patient, är det snabba ryck som gäller. När donatorhjärtat tagits ut måste det transplanteras i en annan människa inom fyra timmar.

Det berättar Andreas Möhlendick, donationsansvarig läkare vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

-Alla kan förstå vilken chock och press det kan sätta på anhöriga som ska fatta beslut om organdonation från en avliden person. Jag rekommenderar alla som är positiva till att donera att göra sin vilja känd i god tid just med hänsyn till de anhöriga, säger Andreas Möhlendick.

Donationsorganisationen inom Skaraborgs Sjukhus (SkaS) omfattar donationsansvariga läkarna, Andreas Möhlendick och Jakob Helenius  samt donationsansvarig sjuksköterska på Intensivvårdsavdelningen (IVA) både i Skövde, Annika Edvinsson, och i Lidköping, Linda Sjöberg. Organdonationer sker alltså såväl i Lidköping som i Skövde.

Arbetet med donationsfrågor handlar främst om att främja organdonation genom att uppmärksamma vårdpersonalen på att tänka på möjligheterna samt att utbilda och ansvara för att material finns tillgängligt.

Klarar sig olika länge

När det väl är aktuellt att en SkaS-patients organ doneras kan det i regel handla om att det ska ske snabbt. Ibland väldigt snabbt.

Från det att en patient har avlidit har en särskilt utsedd operationsgrupp 24 timmar på sig att genomföra en så kallad uttagsoperation. De organ som oftast transplanteras i andra människor är hjärta, lungor och njurar.

-Sedan klarar sig olika organ olika länge. Hjärtat är känsligast och måste transplanteras inom fyra timmar, säger Andreas Möhlendick.

Kan flygas till Island

SkaS ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhusets upptagningsområde, vilket omfattar Västergötland, Östergötland, Norrbotten och – Island. När det finns en donator kontaktas en transplantationskoordinator i Göteborg som leder hela processen, vilken bland annat omfattar en genomgång av en aktuell lista med patienter som väntar på transplantation. Om det inte finns någon matchande patient i Sverige går erbjudandet om donation vidare till ett nordiskt nätverk och i förekommande fall vidare till ett europeiskt nätverk.

Väldigt stor betydelse

-Organdonation är av väldigt stor betydelse. En enda patient kan rädda livet på upp till sju-åtta personer. Detta räddar livet på väldigt många människor varje år och förbättrar det för andra, säger Andreas Möhlendick.

Omkring 80 procent av svenskarna ställer sig positiva till att donera organ, men det är betydligt färre som faktiskt gör sin vilja känd och verkligen blir donatorer.

-Jag tror förklaringen är, att för att anmäla sig till donationsregistret så väcks också tankarna om sin egen död. Det vill man helst inte bli påmind om och därför avstår många att anmäla sig. Jag hoppas ändå att fler människor ska göra sin vilja känd, säger Andreas Möhlendick.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-11-11 08:37