BYGGPROJEKT: Nytt psykiatrihus tar form

Uppdaterad:
Publicerad:
Översikt av psykiatri-projektet SkaS

Skaraborgs Sjukhus har sedan 2014 genomgått en stor om-, ny- och tillbyggnation. De två enskilt största projekten är nybyggnationen av psykiatriblocket samt det nya akut- och serviceblocket. Först ut att bli klart är psykiatriblocket - det vill säga den norra delen av den nya fastigheten. Under 2022 kommer huset stå klart och flytten från Falköping kan inledas.

Pandemin till trots flyter bygget på utan större problem och helt i linje med tidplanen. Psykiatriverksamheten flyttar in i nya byggnaden under första halvan av 2022. Det betyder att både vuxenpsykiatrins öppenvård i Skövde och heldygnsvården i Skaraborg samlas på ett ställe. Heldygnsvården omfattar psykiatrisk akutmottagning, psykiatrisk akutvårdsavdelning (PAVA) samt fyra vårdavdelningar i form av beroendeavdelning, psykosavdelning och två allmänpsykiatriska avdelningar.

Skiss av entréhall.
Skiss av entrén till nya psykiatrihuset.
Fotograf: Semren och Månson

Närheten till den somatiska vården är en viktig faktor och stärker samverkan mellan psykiatri och akutsjukvård. Det gör att vårdens resurser kan nyttjas så effektivt som möjligt.

Psykiatriblocket

Lokalerna är specialanpassade för psykiatrisk verksamhet och är utformade för att skapa trygghet och trivsel för både patienter och personal. Lokalerna kommer ha en dygnsrytmbelysning som underlättar för dem som vistas där långa tider. Inomhusmiljön har fokus på att skapa lugn och harmoni, med jordnära färger och varma material och mycket konstnärlig utsmyckning, bland annat i form av solfjäderformade spaljéer med tryckta fotografier på, som kommer att finnas i dagrummen på båda våningsplanen.

Dagrum psykiatriprojektet SkaS
En skiss av ett av dagrummen i nya psykiatrihuset, med en solfjäderformad spaljé.
Fotograf: Semren och Månson

Två av innergårdarna har en femkantig form. Formen skapar en härlig dynamik till utrymmet och har också gett bättre ljusinsläpp i andra delar av fastigheten. Formen är till för att skapa genomsiktlighet och inte ha dolda hörn för en säkrare vårdmiljö.

Innergård
Vissa innergårdar är femkantiga.
Fotograf: Semren och Månson

En annan viktig aspekt i planeringen har varit att skapa olika typer av sociala utrymmen. Det ska finnas möjlighet att sitta själv i avskildhet, men också tillsammans med andra.

Hela kliniken är skapad med fokus på en läkande vårdmiljö. Det har också lagts stor vikt vid säkerheten för vårdtagare och medarbetare.

- Medarbetarna har varit involverade från dag ett och har under hela projektets gång varit delaktiga och drivande i utformningen av avdelningarna för att det ska passa just psykiatrins behov, berättar projektledare Håkan Ganelind.

- Vi har även haft fokusgrupper där patienter medverkat. Just nu är det fullt fokus på upphandling och inköp av möbler och utrustning. Det har varit en lång resa men nu börjar vi se slutet. Vi tror att det kommer bli jättebra det här, när det äntligen är klart, säger Håkan Ganelind.

Några förklarande ord

Vad är en psykos?

En psykos innebär att du upplever verkligheten förändrad och annorlunda, och har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Du kan till exempel höra röster eller känna dig förföljd, fast ingen annan uppfattar det så. Ibland beror en psykos på att du har en psykossjukdom (den vanligaste är schizofreni), men inte alltid. Även en traumatisk händelse, en sjukdom eller användning av vissa droger kan utlösa psykotiska symtom. Du kan ha fått en psykos om du har vanföreställningar, hallucinationer, eller tankestörningar, men du kan också bli apatisk, glömsk eller tappa förmågan att kommunicera med omgivningen. 

På en psykosavdelning utreds och behandlas psykos, schizofreni och schizoaffektiva tillstånd.

Allmänpsykiatrisk avdelning

På en allmänpsykiatrisk avdelningen behandlar vi patienter som har ett affektivt sjukdomstillstånd, till exempel svår depression eller svår ångest. Vi behandlar även patienter som har någon form av självskadebeteende, med eller utan personlighetsstörningsdiagnos.

Byggfakta

Psykiatriblocket är ritat av Semrén+Månsson och ByggDialog är huvudentreprenör. Fastigheten är på 27 000 kvadratmeter i två plan med 6 innergårdar. Det finns också 66 vårdrum.