Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bättre möjligheter för sömnutredning av barn

Publicerad:

Ett forskningsanslag har gjort det möjligt för barn- och ungdomsmedicin att köpa in flyttbar utrustning för sömnanalys.

Erik Kindgren, överläkare inom barn- och ungdomsmedicin vid Skaraborgs Sjukhus, är tacksam för forskningsanslaget på 340 000 kronor från Fonden för rehabilitering och medicinsk forskning, som gjort det möjligt att investera i en polysomnografiutrustning.

Studerar samband

-Vi behövde en ny polysomnografiutrustning i vår forskningsstudie, Balthazar-studien, där vi bland annat studerar sambandet mellan sömnstörningar och smärta samt sömnstörningar och ADHD-symptom hos barn med hypermobilitet, säger han.
Den nya utrustningen för sömnanalys kommer att användas inom forskning, men också användas kliniskt på Barn-och ungdomskliniken, som tidigare inte haft tillgång till någon egen sömnutrustning. Detta utökar klinikens möjligheter för utredning av sömnproblem hos barn.

Undersöker hemma

-Tidigare har vi utfört undersökningarna under en natt på barnavdelningen. Med denna nya sömnutrustning så kommer vi även att kunna utföra undersökningen i barnens hem, vilket mer återspeglar normal sömnmiljö. Vi har sett att många yngre barn blir oroliga över att sova en natt på sjukhuset, detta påverkar sannolikt deras sömnkvalitet under den natten, säger Erik Kindgren.
Vilken betydelse har det att det bedrivs forskning vid Skaraborgs Sjukhus?

Nytta för patienterna

-Inom ramen för just den där studien kan vi säga att det handlar om en klinisk relevant forskning som ger nytta just för den här patientgruppen. Vi har utvecklat en standardiserad bedömningsmall som produkt av ST-kvalitetsarbete, vilket höjer kvaliteten på diagnossättningen avsevärt, säger Rajna Knez samt Erik Kindgren och fortsätter:
-Personalen på kliniken får utbildning om diagnoserna, vilket ökar kvalitén i det dagliga kliniska arbetet med denna patientgrupp. Vi har mobiliserat flera ST-läkare att göra sitt vetenskapliga arbete kring ett och samma projekt vilket skapar mereffekter.

Bildtext:

Lena Andersson, biomedicinsk analytiker och forskningskoordinator och Erik Kindgren, överläkare och ansvarig forskare för Balthazar-studien.

Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-12-30 08:17