Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slobodan drabbades av covid-19: Jag fick snabb hjälp och professionell vård

Publicerad:

Slobodan Mufic insjuknade i covid-19 och är tacksam för vården han fick vid Skaraborgs Sjukhus. /Foto: Privat

Slobodan Mufic drabbades av covid-19 i oktober 2020 och vårdades vid Skaraborgs Sjukhus. Nu är han utskriven, men vill uppmana andra att följa Folkhälsomyndighetens regler.
-Varje kontakt kan vara en kontakt för mycket, säger han.

Skövdebon Slobodan Mufic och hans hustru fikade med några kompisar i höstas. Några dagar senare började han känna av de första symtomen på att någonting inte stämde i kroppen.
-Det var ingenting allvarligt, jag bara hostade lite och efter ett par dagar fick jag mild feber, omkring 37,5. Jag trodde att det vara bara en förkylning och ingen annan i min familj hade några symptom, så jag var inte orolig, säger han.

Symtom och testning

Samma vecka fick han veta att de två vännerna som han fikat med var positiva för covid-19. Själv hade han fortfarande bara milda symptom men det var uppenbart att han måste testa sig.
-Jag testades på måndag och var positiv. Vid den tidpunkten började mina symtom att intensifieras. Jag hostade mycket, hade svårt med andningen, fick diarré och hade muntorrhet och mardrömmar, berättar Slobodan.
Exakt 14 dagar efter fikat och efter två sömnlösa nätter, sökte han sig till akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Omtänksamhet och uppmärksamhet

-Jag behövde inte vänta en minut på att få vård. Inom kanske fem minuter fick jag syrgas och hjälp av två sjuksköterskor och en läkare. De var mycket omtänksamma och uppmärksamma. Jag hade intrycket att jag var i goda och professionella händer. Läkaren sa till mig att jag inte ska vara orolig, men att jag måste stanna på sjukhuset några dagar, säger Slobodan.
Inom 15 minuter efter att han fått syrgas kände han sig bättre. Han hostade inte längre och det var mycket lättare att andas. Så småningom minskades syrgasen och tre dagar efter inläggningen fick Slobodan besked om att han var smittfriförklarad och snart kunde åka hem.

"Ha förtroende för sjukvården"

Tiden efteråt innebar en relativt kort sjukskrivning innan han började arbeta som vanligt igen. Den enda påverkan sjukdomen har haft på honom just då var att han kände sig lite tröttare än vanligt.
Nu, så här en tid efteråt och efter det du har varit med om – vad vill du säga till de människor som inte har drabbats av covid-19?
-Det är alltid bättre att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer och minsta symtom bör inte ignoreras. Varje kontakt kan vara en kontakt för mycket. Det är viktigt att betona att man inte ska vänta med provtagning eller läkarundersökning, enligt min erfarenhet ska man ha förtroende för svensk sjukvård, säger Slobodan Mufic.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-11-19 08:24