Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Prisade för KOLinfo – patientutbildning på webben

Publicerad:

Norrtäljemodellen utsågs till Årets brobyggare av Dagens Medicin. Vid samma tillfälle fick Skaraborgs Sjukhus ett mycket fint hedersomnämnande för den digitala patientutbildningen KOLinfo.

Som slutpunkt på första dagen av Dagens Medicins mötesplats Vårdarena överlämnades priset Årets brobyggare av socialminister Lena Hallengren (S) till skaparen av Norrtäljemodellen. Sedan var det dags för socialministern att dela ut ett hedersomnämnande på Vårdarenan. Detta gick till Skaraborgs sjukhus digitala patientutbildning, som döpts till KOLinfo, där man som patient steg för steg får information om sjukdomen KOL, behandling och råd som kan underlätta vardagen.

• LÄS MER: KOLinfo på webben

–Det är jätteroligt naturligtvis och känns fantastiskt bra. Utbildningen har tagits fram i samarbete mellan 13 yrkesprofessioner och patienter, så det är ett gediget arbete bakom detta, säger Margaretha Lundin, kurator vid KOL-teamet på Skaraborgs Sjukhus.

Extraordinärt samarbete

Margaretha Lundin beskriver KOLinfo som ett extraordinärt samarbete mellan olika yrkeskategorier och en grupp patienter som har åstadkommit detta.

–Det krävs naturligtvis en hel del samarbete och vi har mött varandra i varandras styrkor, drivkrafter och olikheter, säger Margaretha Lundin.

Juryns motivering till hedersomnämnandet lyder så här: ”För att med 13 vårdprofessioners imponerande bredd och ett personcentrerat arbetssätt ha sytt ett digitalt lapptäcke av kunskap som underlättar livet med en kronisk sjukdom. Genom evidensbaserad egenvård om fysisk, psykisk, sexuell och existentiell hälsa görs verktygen för att klara vardagen mer tillgängliga för en angelägen patientgrupp."

Fakta

Årets brobyggare i hälso- och sjukvården delas ut av dagens Medicin och är ett initiativ för att uppmärksamma vikten av gott samarbete till nytta för patienten. Priset ska uppmärksamma och belöna insatser som främjar samverkan mellan såväl olika yrkesgrupper som huvudmän och understryker vikten av teamarbete mellan alla relevanta hälso- och sjukvårdsprofessioner och patienter och närstående.

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Ett hedersomnämnande är naturligtvis värt att fira.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-03-29 07:56