Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

UTBILDNING: Första svenska utbildningen inom Endoscopic submucosal dissection (ESD) hölls i Lidköping

Publicerad:

Förra veckan hölls den första utbildningen om metoden Endoscopic submucosal dissection (ESD) i Lidköping. Utbildning inom metoden har funnits utomlands tidigare men nu görs en insats för att få till ett utbildningssystem även i Sverige.

På plats i Lidköping fanns experterna dr. Morteza Shafazand och dr. Tomasz Radomski som tidigare arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset men nu tillhör NEAB Göteborg. Kursdeltagarna kom från hela Sverige.

I utbildningen fick deltagarna lära sig grunderna inom ESD, optisk diagnostik av kolonlesioner, diatermi samt både hands-on på grismagar och live-case på patient.

- Utmaningen med denna metod är att den har en lång inlärningskurva och är mycket tidskrävande per patient, säger Michael Köster, överläkare intern-med/gastro, medicinskt ansvariga GI-endoskopi SkaS och en av deltagarna i kursen. Men samtidigt kan detta ersätta kirurgi vilket är mycket gynnsam för patienten; även narkos kan undvikas så att det blir mycket mindre biverkningar.

- Metoden används idag bara på universitetssjukhusen men tanken är att nu sprida den även till regionsjukhusen för att kunna avlasta universitetssjukhusen och lämna de svåraste fallen där den högsta träningsnivån finns, avslutar Michael.

ESD innebär att man går in under en tarmpolyp och skär loss den från tarmens vägg med en mini-kniv/ström efter upphöjning med en speciell lyftsubstans.

 

Fakta (hämtat från Gastrokuriren 1, 2020):

  • Kolorektalcancer är den tredje vanligaste maligna sjukdomen i Sverige och den andra vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken i världen.
  • Polyper i tjock och ändtarm är förstadium till cancer
  • Endoskopisk polypektomi har visats reducera både cancer-relaterad morbiditet och mortalitet
  • Behandling av kolorektalcancer är i första hand kirurgi men vid tidig cancer kan endoskopisk resektion vara tillräcklig
  • En avhandling gjord på SUS Malmö visar att ESD är en effektiv och säker metod för att ta bort avancerade polyper och tidig cancer i kolon och rektum

 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-04-05 16:45