Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Digitalt öppet hus: Ortopediavdelning 3

Är du intresserad av att jobba hos oss? Här kan du se film och läsa mer om hur det är att jobba på ortopediavdelning 3 på Kungälvs sjukhus.

Välkommen till ortopediavdelning 3

[Madelene, undersköterska:] Det var en undersköterska som sa när hon kom in på avdelningen: “man känner med en gång i atmosfären, att det känns som en bra avdelning”. Och det har faktiskt flera sagt när de kommer in, “jag kände med en gång, jag vill bara börja jobba här”.

Det var faktiskt ganska roligt. “Ni verkar änna vara ett gôtt gäng” kan patienterna säga också. Det är ganska roligt att höra.

[Therese, sjuksköterska:] Jag heter Therese och jobbar på ortopediavdelning 3 på Kungälvs sjukhus. Jag har jobbat här i 21 år. Så här trivs jag bra!

[Madelene:] Jag heter Madelene och jobbar som undersköterska på ortopediavdelning 3. Jag har jobbat här i 8 och ett halvt år.

[Therese:] Jag kan bara säga att anledningen till att jag varit så länge här på trean är att jag trivs så bra, tillsammans med all vår personal. Grunden i vår arbetsgrupp är att vi alltid är väldigt måna om varandra. Det finns utrymme att lära och man känner sig välkommen och tycker om att gå till jobbet, varje dag. Tycker jag!

[Madelene:] Mm, jag håller med, verkligen. Även om man har jobbat länge i vården så lär man sig nya saker hela tiden. Det gör ju också att jobbet aldrig blir långsamt. Och även om man ibland har en tung dag, så är nästa dag oftast bättre.

[Therese:] Vi jobbar ju i nya fräscha lokaler. Det är väldigt trevligt och höjer arbetsmiljön mycket. I de nya lokalerna vårdas patienterna i enkelrum. Det ökar integriteten för patienterna och sekretessen kan hållas.

[Madelene:] Vi öppnade upp här precis i samband med utbrottet av covid-19. Så det var väldigt bra att vi hade enkelrum då.

[Therese:] Och så är det så roligt med ortopedi!

[Madelene:] Det kan vara att när patienterna kommer in så har de jätteont, till exempel någon fraktur. Sedan tar det kanske bara några dagar och så går de hem, jätteglada och nöjda. Så det är ofta väldigt tacksamma patienter, glada och nöjda när de går härifrån.

[Therese:] Ja, jag håller med. Vi arbetar i olika team i det vardagliga arbetet. En sjuksköterska och en till två undersköterskor har hand om en patientgrupp och jobbar väldigt tätt tillsammans. När någon kommer ny så anpassar man bredvidgången efter vad man har för erfarenhet sedan tidigare. Alla är måna om att hjälpa dig som är ny till en bra bredvidgång. Så att man ska känna sig trygg och att inga frågor någonsin är dumma. Vi uppmuntrar till att man ska fråga så mycket som möjligt.

[Therese:] Våra chefer är väldigt duktiga på till exempel temadagar och att skapa sammanhållning i vardagen på avdelningen.

[Madelene:] Och cheferna är lyhörda, de lyssnar på en. Det gör att man känner grundtrygghet, att man har deras stöd. Jag tror det är det också som gör att man känner sig väldigt trygg.

[Therese:] Det är ju det som gör att man har stannat så länge. Det är ju att det är god sammanhållning. Så är det ju.

Avdelning 3 är en allmänortopedisk vårdavdelning för såväl akut som planerad vård.

Här vårdas framför allt patienter som opereras för höft- eller knäplastiker, men även patienter som genomgått rygg- eller frakturkirurgi. För de patienter som kommer för att operera in en ny höft- eller knäled arbetar vi efter en strukturerad modell med tvärprofessionell delaktighet runt patienten. Modellen bygger bl.a. på att patienten är välinformerad före ingreppet och medveten om sitt eget ansvar i rehabiliteringen. Syftet är att uppnå ett så bra resultat som möjligt.

Avdelningen har 28 vårdplatser, fördelade på fyra vårdlag.

Att arbeta på ortopediavdelning 3

Att arbeta med ortopedi är spännande, utmanande och i huvudsak en positiv vård där vi ser goda resultat och nöjda patienter. På avdelning 3 arbetar undersköterskor och sjuksköterskor tillsammans på ett personcentrerat arbetssätt där patientsäkerheten sätts i fokus. Vi har ett nära samarbete med våra ortopeder, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och dietister.

Till vår hjälp har vi även transportörer och köksbiträden samt vår medicinska sekreterare.

Som personal på Kungälvs sjukhus får Du möjlighet till personlig utveckling genom årliga utbildningar i HLR, handledarutbildning, kliniskt basår samt interna utbildningar och föreläsningar.

Hos oss finns patienter med behov av både planerad och akut vård. Den planerade vården utgörs framför allt av patienter som skall operera höft- och knäproteser och den akuta kan vara t. ex diverse frakturer, infektioner, svårläkta sår, smärtproblematik samt ryggproblem.

Vi vårdar också patienter som tillhör annan avdelning och klinik. På så sätt upprätthåller och ökar vi kompetensen kring medicinska och kirurgiska sjukdomar.

Hos oss är det ett ständigt flöde av patienter och vårdtiden för t. ex en höftprotespatient är ungefär 1 – 2 dagar medan andra patienter kan ha en vårdtid på en eller flera veckor.

Avdelningen är uppdelad i fyra grupper, med 7 patienter/grupp, där både sjuksköterska och undersköterska ingår. Grupperna varierar från dag till dag och vi växlar mellan att arbeta både dag och kvällsturer. Avdelningen har individuell schemaplanering med planering var 12:e vecka då Du, till viss del, har möjlighet att styra Ditt eget schema.

Du har också möjlighet att utvecklas inom specifika områden, som för Dig är extra intressanta, genom att ta ansvar för och sköta Ditt/Dina egna ansvarsområden samt medverka i grupper som arbetar för att förbättra och säkra patientvården.

Helén Gustafsson

Vårdenhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-01-18 15:21