Digitalt öppet hus: Frågestund
Den 17 februari 2022 bjöd vi på en livesänd frågestund, där våra medarbetare berättade om vad som händer på sjukhuset och svarade på frågor om hur det är att jobba hos oss. Här kan du se ett sammandrag.
Frågestund
Vill du se undertexter? Klicka på symbolen [CC] i nedre högra hörnet av filmfönstret och välj svenska.
Ett sammandrag av en livesändning den 17 februari 2022.
Fem medarbetare på Kungälvs sjukhus sitter runt ett bord och samtalar.
Elisabeth: Hej och välkomna till Kungälvs sjukhus! Jag heter Elisabeth och jobbar som verksamhetsutvecklare inom kirurgi och ortopedi. Jag har arbetat väldigt mycket med gemensamma arbetssätt för somatikens vårdavdelningar.
Ida: Ida heter jag, jag har jobbat som undersköterska i snart 10 år på kirurgiavdelning 2.
Sofia: Sofia heter jag, jag är vårdenhetschef på medicinavdelning 7.
Louise: Jag heter Louise och är HR-specialist. Jag stöttar bland annat chefer med personalfrågor.
Julia: Jag heter Julia och är sjuksköterska på akutmottagningen, där jag jobbat i 4 år.
Basår och individuell introduktion
Elisabeth: Vi har fått några frågor i förväg som vi börjar med. Vi har en fråga som handlar om vad det är för skillnad på basår och individuell introduktion. Det där med basår, det kan ju du Sofia.
Sofia: Ja, det kan jag. Basår är något som alla nyutexaminerade sjuksköterskor som börjar på Kungälvs sjukhus får del av. Då blir man grupperad med andra nyutexaminerade sjuksköterskor på andra avdelningar. Man träffas varannan vecka och får handledning. Man har även studiedagar med föreläsningar och besök på simulatorcentrum på Östra sjukhuset. Detta får man delta i hela första året.
Sedan är det också praktik kopplat till basåret. Man får, om möjligt, vara ute i tre veckor och testa andra avdelningar. Det får alla nyutexaminerade sjuksköterskor vara med i.
Den individuella introduktionen får också alla vara med i men den ser lite olika ut beroende på vilken avdelning man jobbar i. Våra sjuksköterskor har alltid 5 veckors bredvidgång. Om man har jobbat några år brukar man få vara med och bestämma om man vill ha tre eller fyra veckor.
Undersköterskor har tre veckors bredvidgång. Det kan se lite olika ut på olika avdelningar.
Elisabeth: Hur ser bredvidgången, eller introduktionen, ut på akuten Julia?
Julia: Jag tror att man får mycket stöd, som anpassas efter behov. Jag har gått basåret och jag tyckte att det var jättegivande. Vi hade handledning varannan vecka i grupp med andra sjuksköterskor. Man fick vinklar från andra avdelningar och perspektiv på hur det är att jobba på alla kliniker.
Ida: Vi undersköterskor har 2-3 veckor, individuellt, beroende på hur man känner och har jobbat innan.
Elisabeth: Och jag tänker att man är ju fortsatt ny även om introduktionen är avslutad. Klimatet på Kungälv är att man har alltid möjlighet att fråga någon erfaren kollega. Man ska inte känna att man står helt själv med beslut och frågor som man inte stött på. Det är vi väldigt måna om, att det ska vara så. Att det är ett öppet frågeklimat.
Scheman
Jag tänker det här med scheman, det brukar ju vara intressant.
Ida: Det ser väldigt olika ut på de olika avdelningarna. På avdelning 2 har vi önskeschema. Man får välja vad man önskar, sedan justerar schemagruppen efter behov. Vi lägger 12-veckors scheman, 6 veckor åt gången. Det brukar funka väldigt bra.
Elisabeth: Gör ni likadant på medicinavdelningen Sofia?
Sofia: Ja, vi har också 12-veckorsscheman, men vi lägger alla 12 veckor på en gång. Det som är med scheman på Kungälv, som jag inte har jobbat med tidigare, är att man inte jobbar kväll-dag. Det styr man i schemat, så man lägger antingen kväll-kväll, dag-dag eller dag-kväll. Så slipper man de korta nätterna mellan kvällspass och morgon. Det är väldigt uppskattat.
Louise: Det är vad vi kallar hälsosamma scheman. För en god arbetsmiljö.
Roller och funktioner på vårdavdelningarna
Elisabeth: Vilka är det som arbetar på vårdavdelningarna, vad har vi för roller och funktioner? Vi har yrkeskategorier som sjuksköterskor och undersköterskor. Men ni har ju lite olika roller också. Du Ida arbetar ju inte bara som undersköterska, du har en annan roll också.
Ida: Jag jobbar också som samordnare. Då svarar man i telefon, har koll på röntgentider, byte av sjukhus, kontakt med andra sjukhus, hemgångar, taxi, ambulans, kontakt med kommun... - även kallat spindeln i nätet. Det är en jätterolig arbetsroll tycker jag.
Sofia: Vi har receptarier, som bland annat hjälper till med läkemedel och fyller på våra läkemedelsvagnar. Alla tycker att det är en kvalitetshöjning, det blir bättre ordning och man blir avlastad som sjuksköterska.
Sedan har vi Regionservice som hjälper oss att fylla på förråden och beställa. Det gjorde undersköterskorna innan, så nu har de mer tid med patienterna.
Julia: Något vi använder oss av och är väldigt tacksamma över är våra transportörer. Vi transporterar ju väldigt mycket patienter från akuten ut till avdelningarna.
Elisabeth: Vi har ju en ny funktion också, en sängtvätt. Det har oftast undersköterskorna fått ansvara för att rengöra förut. Men nu har vi en sängtvätt. Man kör in, som en biltvätt tänker jag, och det kommer ut något rent. Fantastiskt.
Det är också en investering som sjukhuset har gjort för att skapa mer tid för omvårdnadspersonalen att ta hand om patienterna.
Studenter och tillsvidareanställningar
Speaker: Det har kommit in några frågor. En är om ni tar emot studenter? En annan är om vi erbjuder tillsvidareanställning för utbildade undersköterskor?
Elisabeth: Ja, tar vi emot studenter?
Ida: Ja!
Sofia: Massor av studenter! Både sjuksköterske- och undersköterskestudenter. Under hela våren har vi åtminstone 2 undersköterskor varje vecka, de går omlott hela tiden. Sjuksköterskestudenterna är från termin 2, 3, 4 och 6, lite olika fördelat under veckorna. De gör både längre och kortare praktiker hos oss.
Louise: Sedan kan man också jobba extra när man är student. Både som sjuksköterskestudent och läkarstudent. Det beror lite på vilket läresäte man studerar på när man kan börja som undersköterska.
Elisabeth: Har ni någon som går specialistutbildning hos er Julia?
Julia: Jo, vi har studenter som till exempel läser till specialistutbildad sjuksköterska eller undersköterska. De kan göra praktik hos oss. Vi har även grundutbildade som gör sin VFU hos oss. Vi har också väldigt mycket studenter.
Elisabeth: Nu kom jag på en annan kategori av sjuksköterskor som vi har just på akuten. Nurse practitioner, avancerade specialistsjuksköterskor. Två stycken. Vad gör de?
Julia: De arbetar självständigt. Lite mellan sjuksköterska och läkare. Det är väldigt speciellt och bra. Vi kan alltid gå till dem när vi behöver hjälp.
Elisabeth: Vi vill uppmuntra våra sjuksköterskor att studera vidare. Vi ser att det här mellansteget mellan sjuksköterska och läkare är något vi tror på, behöver och är en framgångsfaktor.
Louise: För den andra frågan, om tillsvidareanställningar, rekommenderar jag att gå in på vår webbplats under Lediga jobb. Där hittar ni alla våra lediga tjänster inom Sjukhusen i väster.
Mentorskap
Elisabeth: Vi kan också prata om något som är relativt nytt och som vi också satsar på för att ge en trygg introduktion: mentorskap. Ida, ni har anställt en mentor.
Ida: Vi är jättenöjda med det. Det är en rutinerad sjuksköterska med palliativ specialistutbildning. Hon har mycket att bidra med. Det känns tryggt på avdelningen med en sådan sköterska.
Elisabeth: Hur ser det ut hos er Sofia?
Sofia: Vi och avdelning 3 ligger i startgroparna för mentorssjuksköterska. Det ska bli väldigt spännande. Vi har inte provat detta innan och vi ser fram emot det.
Olika yrkeskategorier
Louise: Detta med att vi har andra yrkeskategorier på avdelningarna, vi har ju vår rehabiliteringspersonal som är ute på nästan alla avdelningar tror jag. Fysioterapeuter, arbetsterapeuter, logopeder, dietister, kuratorer...
Sofia: Jättebra och tätt samarbete. De kommer varje dag till de patienter som behöver. Sedan har vi sekreterare också, som också kommer till avdelningen.
Elisabeth: Och vårdplaneringsteamet. Vi har ju många patienter som är inskrivna i det som kallas SAMSA. Det är ett samarbetsverktyg mellan kommun, bistånd och sjukhuset. Där vi planerar patienternas hemfärd, hemgång och utskrivning. Där har vi gjort en stor satsning. Vi anställer fler som kommer arbeta i vårdplaneringsteamet och knyta sig närmare vårdavdelningen än de gjort tidigare.
Utveckling av Kungälvs sjukhus
Sofia: Vi ska ju utveckla Kungälvs sjukhus. Vi har en ny avdelning som ska tas i bruk under våren, beroende på rekrytering. Den nya medicinavdelningen har IMA-platser, intermediära platser. Något mellan IVA och vårdavdelning. Så vi kommer ha mer svårt sjuka patienter på de platserna. Dit rekryterar vi till för fullt.
Vi kommer också öppna HIA, på avdelning 7. Där kommer vi också ha mer svårt sjuka patienter, med hjärtproblem. Som hjärtinfarkt, arytmier, läkemedelsinfektioner. Det startar till hösten.
Elisabeth: Jag tänker på till akuten, ni ska ju bygga om och bygga ut? Ni kommer också få fler patienter?
Julia: Det blir ganska många fler patienter, så det ska bli väldigt spännande att få vara med i utvecklingen.
Pröva på - hospitera
Vi kan ju också prata om att man har möjlighet att hospitera om man är nyfiken på en verksamhet. Då kan man höra av sig till vårdenhetscheferna. Det finns många möjligheter att testa på, innan man söker jobb.
Elisabeth: Det är en chans att testa på om detta kan vara något.
Sofia: Sjuksköterskeassistenter har det kommit en fråga om. Det är en ganska ny yrkesroll. Vi hoppas på att kunna anställa sjuksköterskeassistenter, särskilt sommartid. Då ska man ha läst till sjuksköterska i 5 terminer. Om man är intresserad av en sådan tjänst, kontakta oss eller håll utkik på Lediga jobb.
Det bästa och roligaste med jobbet
Speaker: Nu har det kommit en fråga som kanske är bra att runda av med. Vad är det bästa och roligaste med jobbet och hur vet man vilken avdelning man ska välja?
Ida: Det vet man genom att det är roligt att gå till jobbet och dagarna går snabbt.
Sofia: Det är en härlig gemenskap! Man får väldigt mycket tillbaka när man jobbar med patienter. Man jobbar väldigt nära varandra och blir ett väldigt tight team. Man har väldigt roligt tillsammans. Och vad man ska välja är ju väldigt svårt, vi är ju partiska allihopa.
Julia: Jag tänker att om man inte vill välja, så kan man ju välja akuten. För där har vi allting. Det tycker jag är det bästa med mitt jobb, att jag får jobba med alla patientkategorier.
Karriärutvecklingsmodeller och kompetensutveckling
Elisabeth: Då kan ju jag som är senior säga att jag började min bana som sjuksköterska. Sedan jobbade jag som vårdenhetschef och nu som verksamhetsutvecklare. Så det finns ju mycket utvecklingsmöjligheter inom sjukvården.
Vi har också olika karriärsutvecklingsmodeller, som vi tagit fram för sjuksköterskor och nu ska börja ta fram för undersköterskor.
Louise: På avdelning 6 har man också något som kallas kompetensfika. Då fokuserar man på ett specifikt ämne under två veckor. Det finns något snarlikt på alla avdelningar.
Julia: Det har vi också, vi har veckans tema. Man får lyssna på en föreläsning, önska om det är något man vill lära sig och så.
Elisabeth: Vi tackar för att ni ställt frågor till oss och har lyssnat på våra svar. Vi hoppas att vi ses här på Kungälvs sjukhus.
Hejdå!
Jobba på Kungälvs sjukhus
Lediga jobb:
HR
Vill du ha ett utvecklande och spännande jobb? Specialisera dig, prova nytt och utvecklas? Då är möjligheterna på Kungälvs sjukhus stora.
- Kontakta HR-specialist Louise Jobson: louise.jobson@vgregion.se
- Förmåner (Västra Götalandsregionens webbplats)
Fack- och yrkesförbund
- Vårdförbundet
- Kontakt Vårdförbundet: vardforbundet.ksh@vgregion.se