Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sjukhusets hjärtinfarktsvård toppar kvalitetsrankingen

Kvalitetsregistret Swedeheart släppte i går sin årsrapport för 2016, i vilken man presenterar kvalitetssiffrorna för hjärtinfarktsvården på landets sjukhus. I topp på listan ligger Kungälvs sjukhus!

Redan i fjol hade sjukhusets hjärtteam höjt kvalitén på vården för hjärtinfarktspatienter betydligt och sjukhuset tog ett skutt uppåt i kvalitetsrankingen. Gunvor Finnas, överläkare på medicinkliniken, konstaterade då att andelen patienter som uppnådde målvärdet för systoliskt blodtryck var något teamet tänkte förbättra under 2016.

– Det har vi gjort. I fjol uppnådde 59 procent av våra patienter målvärdet, men det har vi nu förbättrat till 77 procent, säger Gunvor. Vi har bland annat börjat med hemblodtrycksmätning, vilket innebär att patienterna får låna en blodtrycksmätare och själva mäta sitt blodtryck under fem dagar i rad. Ligger inte blodtrycket bra till justerar vi medicinerna.

Teamet har också motiverat fler patienter till att delta i träningsprogram:

– Vi har tre grupper igång så att patienten inte ska behöva vänta på att det ska bli en ledig plats i en träningsgrupp. Vi har också gjort en förändring så att det är samma sjukgymnast som träffar patienterna på avdelningen som håller i träningsgrupperna. Det gör att sjukgymnasten redan på avdelningen kan etablera en kontakt med patienten och knyta honom eller henne till en grupp.

Bäst i Sverige

Andra parametrar som teamet förbättrat är att öka andelen patienter som fortfarande är rökfria efter ett år, samt att öka andelen patienter som följs upp inom ett år. Sammantaget har detta gjort att man gått från 7,5 poäng till 9,5 poäng i kvalitetsregistret, vilket – tillsammans med Västerås sjukhus – är bäst i Sverige.

– Om man ska lyckas nå bra resultat måste alla hjälpas åt, säger Gunvor. Både akuten, vårdavdelningarna, mottagningen och hjärtrehabiliteringen är delaktiga i det här arbetet, och vi har ett bra team där vi hjälps åt.

Senast uppdaterad: 2017-02-16 08:39