Trivsel och fokus på detaljerna ger hållbar framgång

Frölunda specialistsjukhus har varit bland de ledande sjukhusen inom svensk ljumskbråckskirurgi i 15 år. Hur har de lyckats hålla uppe nivån? Receptet är fokus på detaljerna, ständigt lärande och en teamkänsla som får medarbetarna att trivas.
Året är 1999 och överläkaren Gunnar Rimbäck och hans närmaste kirurgkollega Jan Dalenbäck har precis lämnat de stora operationssalarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset till förmån för de mindre på Frölunda specialistsjukhus. De börjar fundera på hur de tillsammans kan göra den ”lilla” kirurgin lika spännande som den stora. De sätter målet för sig att ha en bråckkirurgi som håller högsta nationella nivå.
- Inom ljumskbråckskirurgin har vi varit på pallplats i landet i 15 år nu. I den senaste rankningen från 2018 låg vi allra högst, berättar Gunnar Rimbäck.
Svenskt bråckregister, som står för mätningen, är ett nationellt kvalitetsregister för all ljumskbråckskirurgi som utförs på nästan 90 kliniker i Sverige. Sedan ett år tillbaka ligger registrets sekretariat på Frölunda Specialistsjukhus. Kvalitetsmåttet för bråckkirurgi är antal omoperationer inom fem år. På Frölunda specialistsjukhus ligger den andelen på 0,7 procent.
Kvalitetsresan började för över 20 år sedan. Då åkte de två kirurgerna runt i landet för att besöka och lära av dem som var allra bäst, för att fånga upp bra detaljer. Det är inga stora skillnader mellan medelmåttig och bra kirurgi, menar Gunnar Rimbäck, utan allt hänger på just de små detaljerna.
Idag utbildar Frölundas kirurger blivande kollegor inom bråckkirurgi. Tre av landets sex årliga kurser hålls av dem. Att utbilda andra och upprätthålla den ledande ställningen var det nya målet som kirurgerna satte för tio år sen.
En nyckel till en stabilt hög kvalitet är att hela tiden utvecklas inom metoder, material och detaljer och att operera mycket. På Frölunda specialistsjukhus gör en kirurg cirka hundra ljumskbråcksoperationer per år. Det är många fler än de flesta kirurger i landet gör.
En annan viktig nyckel är att teamet är stabilt tillsammans. Var och en är en kugge i hjulet och den goda stämningen läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare emellan gör att de flesta på enheten väljer att stanna kvar, år ut och år in.
- Många av oss har jobbat tillsammans i 20 år och det ger en extrem stabilitet. Alla vet precis hur vi brukar göra och det ger automatiskt en fantastisk patientsäkerhet. Teamkänslan betyder väldigt mycket, säger Gunnar Rimbäck, som själv väljer att jobba några år extra istället för att gå i pension.
För att behålla den höga trivseln är de gemensamma fikapauserna snudd på heliga för de cirka 20 medarbetarna på kirurgenheten och med jämna mellanrum ordnar de även fritidsaktiviteter tillsammans.
- Vi ser till att ha så roligt tillsammans som möjligt. Då gör man per automatik sitt bästa på jobbet. Sen är vi också bra på att ta vara på var och ens bästa sidor, för vi är alla olika och bidrar till trivseln på olika sätt, förklarar han avslutande.