Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vanliga frågor

Varför måste jag duscha så många gånger?
För att minska antalet bakterier på huden och på så vis minska infektionsrisken ska man, inför vissa operationer, duscha med speciellt avsedd tvål flera gånger innan operationen. Följ instruktionerna i din kallelse.

Får jag äta och dricka som vanligt inför operationen?
Du är fastande från klockan 24.00 natten före operation. Klara drycker (vatten, saft, kaffe och te utan mjölk/grädde) är tillåtna fram till två timmar innan du ska vara på sjukhuset.

Varför får jag inte äta innan jag ska opereras?
Om magsäcken inte är tom när du sövs eller får smärtstillande/avslappande medicin kan du må illa och kräkas. Medicinerna gör att maginnehållet kan komma ner i luftstrupen och försvåra andningen. Detta är mycket farligt. (Den lilla mängd vatten du får tillsammans med de förberedande tabletterna hinner kroppen att ta upp innan operationen börjar.)

Vad ska jag ha med mig till sjukhuset?
Det är bra att ta med en bok eller tidning som sysselsättning då väntetiden inför och efter operationen kan bli ett par timmar. Ta med dig ordinarie mediciner, toalettartiklar, morgonrock och tofflor. Lämna smycken och större summor pengar hemma.

Var parkerar jag?
På parkeringen utanför sjukhuset får man endast stå i tre timmar. Det bästa är att bli skjutsad och hämtad för att undvika problem med parkering. Du som blir opererad får i de flesta fall ej köra bil hem efter ingreppet.

Kan jag som förälder sova över?
Ja, om ditt barn är yngre än 16 år får du sova över tillsammans med barnet i en extrasäng på rummet.

Får jag som förälder/anhörig mat på sjukhuset?
Du som förälder får kvällsfika och frukost. Det finns ett kylskåp där du kan förvara mat att äta under dagen samt micro om maten behöver värmas. Det finns också en personalmatsal där du som anhörig kan köpa lunch.

Vad kostar mitt besök?
Patientavgiften är 300 kronor och betalas vid inskrivningen, det går bra att betala med kort. Glöm inte legitimation. Frikort gäller för dig som behandlas och skrivs ut samma dag (dagkirurgi). För barn och ungdomar under 20 år är all vård kostnadsfri. För dig som stannar över natten (slutenvård) skickas räkning hem till dig efter utskrivning.

Är rökning tillåten på sjukhuset?
Nej! Frölunda Specialistsjukhus är ett rökfritt sjukhus. Rökning sker utanför sjukhusbyggnaden, tänk på att meddela personalen om du behöver lämna avdelningen för att röka. Du får inte röka eller snusa från 24.00 den dag du ska opereras. Nikotinet påverkar blodcirkulationen negativt och därmed förutsättningarna för en god läkning. Vi ser helst att du slutar röka inför operationen, du kan få nikotinplåster på avdelningen.

Får jag ha mobiltelefon på?
Ja, det får du men tänk på att dina medpatienter kan behöva lugn och ro, ha den gärna på ljudlös. Under tiden du opereras förvaras mobilen i ditt låsta patientskåp.

Har jag tillgång till fri surf?
Ja, i sjukhusentrén och på vårdavdelningen finns det trådlösa nätverket "VGR Publikt".

Finns det tv på rummet?
Nej, tv finns endast i dagrummet/receptionen.


Senast uppdaterad: 2021-08-10 09:44