Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Magmunsläckage

Vård efter fundoplicatio eller diafragmabråcksoperation

Det är vanligt med en del besvär de närmaste dagarna efter operationen. Det finns dock en stor variation i hur den enskilde patienten har det – det finns de som knappt känner något alls och även de som kan ha övergående ordentliga besvär. De här variationerna i besvärsintensitet är normala och beror på att vi alla är skapta unika och olika. Här följer en beskrivning av vad du kan känna och uppleva den närmaste tiden efter operationen, information om vart du kan vända dig om det är något du undrar över.

Smärta

Det är helt normalt att man känner viss smärta efter att ha blivit opererad. Vad som är speciellt efter titthålsoperationer är en relativt vanlig, tidvis rejäl, smärta från axelregionerna – antingen båda sidorna eller bara den ena. Många beskriver denna smärta som en hållkänsla eller svår träningsvärk. Smärtan, som är helt ofarlig, beror på att bukväggen med diafragma varit utspänd under operationen. Du kommer att få med dig lämplig typ av smärtstillande mediciner i handen, alternativt ett recept. Medicinerna brukar lindra smärtorna första dagarna och besvären brukar inte sitta i mer än några dagar. Självklart gör det också ont i själva såren – denna smärta brukar dock också ge med sig inom de första två till fyra dagarna och efterlämnar en lättare ömhet och mindre svullnad. Medicinerna verkar även mot dessa besvär.

Illamående

Illamående är ett relativt vanligt men oftast tämligen snabbt övergående problem efter operationen. Oftast beror illamåendet på sidoeffekter av de olika narkosmedel och smärtstillande som givits. Du får, eller har eventuellt fått, med dig recept på medicin mot illamående om det skulle behövas.

Trötthet

Det är helt normalt att uppleva en viss trötthet de närmaste dagarna efter operationen. Du ska ändå försöka vara igång och röra dig – det är aldrig bra att ligga still för mycket i sängen efter det att man gått igenom en operation vare sig det gäller med titthålsteknik eller med ”gammaldags” metod. Var uppe så mycket du kan, gärna promenader eller utevistelser och du förebygger sällsynta men ändock förekommande lunginflammationer och blodproppsbildning.

Sväljningsbesvär

Det är mycket vanligt, för att inte säga regel, att den första tiden efter operationen känna ett visst motstånd vid sväljning. Det brukar beskrivas som om ”något tar emot”. Vanligtvis går detta över på några dagar eller upp till en vecka men i mer sällsynta fall kan besvären sitta i under första månaden efter operationen. Orsaken till de här övergående besvären är inte helt kända men beror sannolikt på dels en svullnad i själva operationsområdet, dels på att man ändrar något på läget av matstrupen i samband med operationen. Det är viktigt för dig att veta att detta således är normalt. Sväljningspåverkan gör att du ska följa våra kostråd som följer i nästa avsnittet.

Dryck och kost

Första dygnen ska du bara dricka. Det går bra med soppor i olika former men de ska inte innehålla bitar av vare sig grönsaker eller kött. Tycker du att det går bra kan du efter ungefär tre dagar börja äta som vanligt men tänk på att tugga väl! Det finns annars en liten risk för att en för stor matbit kan fastna i det nyopererade området. Tycker du att det fortfarande tar emot när du sväljer efter de första tre dagarna bör du avvakta upp till en vecka eller tio dagar innan du återgår till normal kost. Under denna tiden ska du dock, självklart, se till att du får i dig ordentligt med näring och dryck via flytande födoämnen.

Viktnedgång

De flesta som är opererade mot att övre magmunnen inte sluter tätt går ner mellan 3 och 6 kg i vikt under den första tiden efter operationen. Detta är en kombination av dels den övergående påverkan på sväljningsförmågan och dels att magsäcken faktiskt blir något mindre efter operationen. Vikten kommer dock, liksom magsäcken, att återgå till det normala under de närmaste månaderna. För att bibehålla en kanske önskvärd viktnedgång krävs omläggning av kosten kombinerat med ökad motion.

Förbanden och såren

Du kan duscha dagen efter operationen. Du kan sedan vara utan bandage men oftast är det praktiskt att sätta på nya som skydd för kläderna. Som alltid skall man undvika att solbestråla sår eller ärr. Du rekommenderas därför att skydda ärren från sol under närmaste halvåret. Om ett sår blir rodnat, mer svullet och tilltagande ömt kan det vara tecken på en underliggande infektion. Kontakta då, eller om du är osäker, distriktssköterskan som kan avgöra om det är någonting som bör göras. Du kan självklart också kontakta oss för att få råd.

Kräkningsoförmåga

Som du blivit informerad om före operationen kommer du med största sannolikhet inte att kunna kräkas efter operationen. Det är mycket sällsynt att detta leder till några problem eller bekymmer i praktiken. Undrar du något – tag upp detta vid något av återbesöken.

Uppföljning och sjukskrivning

Du kan, när som helst, ringa till vårdavdelningen på Frölunda Specialistsjukhus, telefon 031– 342 51 90. Där finns sjuksköterskor dygnet runt som har stor vana av att ta hand om nyopererade patienter. På helger och ”röda” dagar har vi dock stängt och du hänvisas då till någon av akutmottagningarna i staden eller på din hemort. Dagtid kan du också rådfråga någon av sköterskorna på kirurgmottagningen, telefon 031-342 50 77. Personalen tar direkt kontakt med kirurgerna om detta skulle krävas. Stygn eller eventuella metallklamrar tar vi bort i samband med återbesöket som du får cirka 14 dagar efter operationen. Den normala sjukskrivningstiden efter operationen är en till två veckor. Är du opererad på grund av ett större difragmabråck kan det krävas fyra till sex veckors sjukskrivning.

Uppföljning på sikt

Du kommer att få återbesök till den opererande kirurgen efter ungefär två till fyra veckor och kommer sedan att följas upp efter en månad, 12 månader och sedan med längre intervall. De flesta kontakterna på sikt kommer att ske via telefon eller brev vilket medför att du inte behöver betala någon mottagningsavgift.

Hur vet jag om något är fel?

I sällsynta fall kan förloppet efter titthålsoperationen kompliceras. Om du får feber, plötsligt mer ont i magen, utvecklar hosta, tycker att sväljningsbesvären är mycket besvärliga eller upplever något annat påtagligt som "inte stämmer" – kontakta oss på något av telefonnumren som vi angivit ovan, det vill säga 031– 342 51 90 alternativt 031-342 50 77. Vi kan då ge dig instruktioner om hur du ska agera.


Senast uppdaterad: 2021-08-10 09:55