Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Naturbruksskolor

En naturbruksutbildning öppnar upp för arbete eller högskolestudier inom hästnäringen, lantbruket, odling av frukt och grönsaker, trädgårdsdesign, djurvård, skogsvård, biologi, jakt och viltvård, arbete med hundar, miljö, naturguidning och naturvetenskap. Många naturbruksutbildningar leder till jobb direkt efter examen.

Västra Götalandsregionen erbjuder gymnasieskolans naturbruksprogram samt ett brett utbud av vuxenutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar (Yh) inom naturbruksområdet.

Utbildning

Gymnasieutbildningen finns vid skolenheterna Sötåsen utanför Töreboda, Uddetorp utanför Skara, och Svenljunga, samt vid Hästcentrum Axevalla, Skara.

Det anordnas även vuxenutbildningar på Angereds gård utanför Göteborg.

Utveckling och innovation

På naturbruksskolorna möts teori och praktik på sätt som gör dem till attraktiva mötesplatser och miljöer för forskning, tester och demonstrationer. Skolorna utgör nav för nätverk av yrkesverksamma och fungerar som arenor för utvecklingsprojekt tillsammans med forskare och experter inom bland annat lantbruk, skogsbruk, hästhållning och framtidens miljöteknik.

I samverkan med kommunerna

Alla kommuner i Sverige är skyldiga att erbjuda naturbruksutbildning. I Västra Götaland har kommunerna gett Västra Götalandsregionen i uppdrag att anordna naturbruksutbildning för deras räkning. På så vis får ungdomar och vuxna i hela Västra Götaland kvalitetsutbildningar med mycket erfarna lärare, specialutformade lärmiljöer, moderna maskiner, djurstallar med mera.

Kommunernas uppdrag till Västra Götalandsregionen beskrivs i ett samverkansavtal. Nedan hittar du det samverkansavtal som föreslås gälla från 1 januari 2023, samt brevet (missiv) som följde med avtalet när det skickades ut i slutet av maj 2022.

I början av 2022 fick alla kommuner i Västra Götaland tycka till om det nya avtalsförslaget, och justeringarna som därefter gjordes i avtalet är sammanfattade i ett eget dokument nedan.

Robin Kalmendal

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-06-20 10:35