Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR och Göteborg i riksdagen för att driva igenom satsning på Göteborg-Oslo

Publicerad: Uppdaterad:
Lnadskapsvy md texten Olso-Gbg. Sista länken i norra Europas megaregion..

Det är inte längre rimligt att det ska ta dubbelt så lång tid för ett tåg som för en bil att köra mellan Göteborg-Oslo menar Västra Götalandsregionen (VGR) och Göteborgs Stad. Vår omvärld ställer om till järnväg, och just nu finns chansen att få halva investeringen finansierad av EU.

Det var budskapet då Kristina Jonäng, regionutvecklingsnämndens ordförande, VGR och Axel Josefson, kommunstyrelseordförande i Göteborg, 28 oktober var inbjudna till riksdagens trafikutskott för att prata om behovet av dubbelspår på sträckan.

VGR och Göteborgs Stad är båda medlemmar i organisationen STRING, och arbetar där tillsammans med norrmän, tyskar och danskar i samma transportkorridor för att lösa denna sista flaskhals. Gemensamt ser STRING:s medlemmar en mycket stor potential för hållbar utveckling och en grön ekonomi med smidigare förbindelser mellan Oslo-Hamburg, en bild som bekräftas av bl a OECD och EU.

Trafikutskottets ledamöter visade stort engagemang, och frågorna handlade bland annat om förutsättningar för EU-finansiering, och om potential för arbetsmarknader och kompetensförsörjning. Göteborg och VGR kommer nu inom ramen för STRING-samarbetet tillsammans med de norska medlemmarna Viken och Oslo ta initiativ för att arrangera ett möte om frågan mellan riksdagens trafikutskott, och norska stortingets transportkommitté.

Västra Götalandsregionens pressmeddelande 2021-10-27 om besök i riksdagen angående förbindelsen Göteborg-Oslo

STRING

Charlotte Beijer

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-12-06 07:14