Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Byggstart för nya stambanan mellan Göteborg och Borås närmar sig verklighet

Publicerad:
Räls i soluppgång

Bara en dag efter riksdagens hantering av regeringens infrastrukturproposition ”Framtidens infrastruktur” lade regeringen igår fram direktiv till Trafikverket om att ta fram förslag på nationell plan för transportinfrastrukturen för 2022-2033. Trafikverket ska redovisa sitt uppdrag senast 30 november 2021.

Direktivet säger bland annat att 107 miljarder kronor ska öronmärkas till investeringar på de nya stambanorna. De etapper av de nya stambanorna som ingår i nu gällande plan (Ostlänken, Göteborg–Borås och Lund–Hässleholm) ska genomföras och samtliga etapper ska ingå i förslaget till nationell plan.

 - Ny järnväg Göteborg-Borås är redan beslutad. Glädjande att ytterligare en gång få bekräftat att det beslutet ligger fast, säger Kristina Jonäng, ordförande i regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

Den höjda ekonomiska ramen för infrastruktur ligger fast. För andra angelägna satsningar i Västra Götaland går det inte att dra några slutsatser av direktivet.

Regeringens pressmeddelande 2021-06-23

Ett viktigt steg mot ny järnväg Göteborg-Borås

Transportinfrastruktur

Charlotte Beijer

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-06-24 23:29