Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sverigeförhandlingen - investering på 7 miljarder i infrastruktur för kollektivtrafik

Idébild framtagen för Koll2035. Bilden är ett montage; plats och utseende på fordon är fiktiva. Produktion: Sturm&Drang.

Regionfullmäktige beslutade under sitt sammanträde den 21 november att gå in med 1,89 miljarder i finansieringen för att utveckla kollektivtrafiken i Göteborg. Resten av finansieringen på totalt sju miljarder kommer från stat och kommun.

 Staten har genom Sverigeförhandlingen inlett förhandlingar med kommuner, landsting och regioner om investering i och medfinansiering av investeringar i kommunal infrastruktur. Syftet är att stimulera investeringar i infrastruktur som förbättrar tillgänglighet och kapacitet i transportsystemen och som leder till ett ökat bostadsbyggande.

För Göteborg handlar satsningarna om spårväg norra älvstranden, spårväg Linnéplatsen-Lindholmen (inklusive en ny älvförbindelse), spårväg Hjalmar Brantingsplatsen-Brunnsbo, linbana, busskonceptet BRT*) till Backa och BRT norra älvstranden.

Satsningarna är viktiga eftersom prognoserna visar att det blir 800 000 invånare och 400 000 arbetsplatser i området år 2035, och resandet med kollektivtrafiken ökar varje år. Åtgärderna ska ge en snabbare, effektivare och bekvämare kollektivtrafik.

Fakta

Sverigeförhandlingen är ett statligt initiativ där staten förhandlar med kommuner, landsting och regioner om investering i och medfinansiering av investeringar i höghastighetsbanor och kommunal infrastruktur.

*) BRT = Bus Rapid Transit - ett koncept för busstrafik med hög turtäthet och stor passagerarkapacitet Framtidens kollektivtrafik i Göteborg, Mölndal och Partille

Läs mer om regionfullmäktiges beslut 2017-11-21 (se ärende 11)

Max Falk

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:39